ßßß Cookit - przepis na Maliny i porzeczki

Maliny i porzeczki

nazwa

Składniki

Wykonanie

Do tego przepisu zarówno maliny, jak i porzeczki pozbawiłam pestek. Maliny przetarłam przez sito, a porzeczki wycisnęłam przez gazę. Jeśli nie chcecie, można użyć owoców z pestkami , ale my wolimy bez. Pomysł na połączenie tych smaków podejrzałam w książce "Przetwory" Olgi Smile.
Składniki:
600 g przetartych malin
400 g przetartych porzeczek
750 g cukru
10 g pektyny
Wykonanie:
Przetarte maliny i porzeczki mieszamy w garnku o grubym dnie. Dodajemy pektynę wymieszaną z cukrem i gotujemy, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji (proponuję test zimnego talerzyka). Gotowy, gorący dżem przekładamy do wyparzonych słoików i zakręcamy.
/wydrukuj przepis/
Źródło:http://stokolorowkuchni.blox.pl/2012/07/Maliny-i-porzeczki.html