Wykonanie
Troszkę jak semifreddo, chociaż nie do końca. Pomysł powstał ponieważ po torcie zostało mi trochę kremówki i
mascarpone, a obok w lodówce leżała
czekolada.
Truskawki o tej
porze obowiązkowo. Mój syn był zachwycony, a jadł wersję dość rozmrożoną. Podane składniki wystarczą na około 2- 3 porcje.

Składniki:125 g
śmietany kremówki125 g
mascarpone3 łyżki
cukru waniliowego4 kostki
czekolady100 g
truskawekWykonanie:
Truskawki myjemy i miksujemy z około 1 łyżką
cukru (w zależności od ich słodkości).
Czekoladę drobno siekamy. Kremówkę ubijamy na sztywno.
Mascarpone mieszamy z
cukrem i łączymy z ubitą kremówką. Do serowej masy dodajemy połowę zmiksowanych
truskawek i posiekaną
czekoladę i ponownie mieszamy. Wylewamy do naczynia (wybieramy taki, które można wstawić do zamrażalnika). Na wierch wylewamy w porcjach resztę zmiksowanych
truskawek i patyczkiem robimy wzorki. Przykrywamy folią lub pokrywką i wstawiamy na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem wyjmujemy na kilkanaście minut tak, aby deser odtajał.

/wydrukuj przepis/