ßßß Cookit - przepis na Truskawkowy deser lodowy straciatella

Truskawkowy deser lodowy straciatella

nazwa

Wykonanie

Troszkę jak semifreddo, chociaż nie do końca. Pomysł powstał ponieważ po torcie zostało mi trochę kremówki i mascarpone, a obok w lodówce leżała czekolada. Truskawki o tej porze obowiązkowo. Mój syn był zachwycony, a jadł wersję dość rozmrożoną. Podane składniki wystarczą na około 2- 3 porcje.
Składniki:
125 g śmietany kremówki
125 g mascarpone
3 łyżki cukru waniliowego
4 kostki czekolady
100 g truskawek
Wykonanie:
Truskawki myjemy i miksujemy z około 1 łyżką cukru (w zależności od ich słodkości). Czekoladę drobno siekamy. Kremówkę ubijamy na sztywno. Mascarpone mieszamy z cukrem i łączymy z ubitą kremówką. Do serowej masy dodajemy połowę zmiksowanych truskawek i posiekaną czekoladę i ponownie mieszamy. Wylewamy do naczynia (wybieramy taki, które można wstawić do zamrażalnika). Na wierch wylewamy w porcjach resztę zmiksowanych truskawek i patyczkiem robimy wzorki. Przykrywamy folią lub pokrywką i wstawiamy na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem wyjmujemy na kilkanaście minut tak, aby deser odtajał.
/wydrukuj przepis/
Źródło:http://stokolorowkuchni.blox.pl/2011/06/Truskawkowy-deser-lodowy-straciatella.html