ßßß Cookit - przepis na Kruszonka owocowa dla alergika

Kruszonka owocowa dla alergika

nazwa

Wykonanie

W sobotę mieliśmy gości. Najmłodszy zaledwie 6-tygodniowy. Skoro goście, to przydałby się deser. A tu wyzwania nie lada. Matka karmiąca nie może jeść .... i tu następuje długa lista. Chyba szybciej można napisać co jej wolno. Udało mi się jednak przygotować deser, który smakował nie tylko matce karmiącej.
Składniki (na naczynie o średnicy 26 cm):
60 g mąki pszennej razowej
40 mąki pszennej typ 500
50 g płatków owsianych
50 g cukru
4 łyżki oleju
6 jabłek
6 łyżek żurawiny (użyłam tej)
2 łyżki cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
Wykonanie:
Jabłka obrać i pokroić na kawałki. Wymieszać z żurawiną, 2 łyżkami cukru i mąką ziemniaczaną. Naczynie do zapiekania wysmarować delikatnie olejem. Wyłożyć owoce. Przygotować kruszonkę. Mąki, płatki owsiane i cukier wymieszać. Dodać olej i wymieszać ponownie. Kruszonkę (dość lepką, zupełnie inną niż taką z użyciem masła) wysypać na owoce. Zapiekać w temperaturze 200 stopni przez około 25 minut.
/wydrukuj przepis/
Źródło:http://stokolorowkuchni.blox.pl/2011/05/Kruszonka-owocowa-dla-alergika.html