W sobotę mieliśmy gości. Najmłodszy zaledwie 6-tygodniowy. Skoro goście, to przydałby się deser. A tu wyzwania nie lada. Matka karmiąca nie może jeść .... i tu następuje długa lista. Chyba szybciej można napisać co jej wolno. Udało mi się jednak przygotować deser, który smakował nie tylko matce karmiącej.Składniki (na naczynie o średnicy 26 cm):60 g mąki pszennej razowej40 mąki pszennej typ 50050 g płatków owsianych50 g cukru4 łyżki oleju6 jabłek6 łyżek żurawiny (użyłam tej)2 łyżki cukru2 łyżki mąki ziemniaczanejWykonanie:Jabłka obrać i pokroić na kawałki. Wymieszać z żurawiną, 2 łyżkami cukru i mąką ziemniaczaną. Naczynie do zapiekania wysmarować delikatnie olejem. Wyłożyć owoce. Przygotować kruszonkę. Mąki, płatki owsiane i cukier wymieszać. Dodać olej i wymieszać ponownie. Kruszonkę (dość lepką, zupełnie inną niż taką z użyciem masła) wysypać na owoce. Zapiekać w temperaturze 200 stopni przez około 25 minut./wydrukuj przepis/