Wykonanie
W zeszłym roku pierwszy raz grillowałam
brzoskwinie. Kiedy zobaczyłam ten przepis i Ainsley'a od razu przypomniały mi się tamte . Wiedziałam, że jak tylko nadejdzie lato i nastąpi
morelkowo to je przygotuję. Deser raczej dla dorosłych, po otworzeniu piekarnika aż zaszczypały mnie oczy od
alkoholowych oparów :) Ale w smaku cudowne. Jak pisze Ainsley "Kocham ten deser z powodu różnych faktur jakie mamy w jednym kęsie. Słodkie, klęjące brzoskwieni i zimny, kremowy
jogurt a do tego chrupiąca, orzechowa kruszonka .... komu potrzeba
bitej śmietany do szczęścia?"I tym oto przepisem żegnam się z
Wami na prawie 2 tygodnie. Jedziemy na zasłużony wypoczynek. Przypominam też wszystkim o "Wędrujących ciasteczkach" - zostało 58 komentarzy,

Składniki:100 g drobnego
cukru25 g
pistacji, bez łupinek i posiekanych4
brzoskwinie, przepołowione4 łyżki
porto2 łyżki
galaretki z
porzeczek200 g
jogurtu greckiegoWykonanie:Rozgrzać grill. Wyłożyć blachę papierem do pieczenia lub silikonowym podkładem. 2/3
cukru rozsypać na patelnię z grubym dnem, na wierzch wyłożyć
pistacje i podgrzewać delikatnie aż
cukier się rozpuści. Zwiększyć ogień i gotować przez kolejne 2-3 minuty aż mikstura się zezłoci. Natychmiast wylać mieszankę na wyłożone blachy i pozostawić do ostygnięcia i stwardnienia. (Trzeba robić to naprawdę szybko bo
cukier zamienia się ze złotego w brązowy w kilka sekund)W
między czasie położyć
brzoskwinie, rozcięciem do góry, do naczynia żaroodpornego. Podgrzać
porto i
galaretkę, aż
zrobi się wodnisty sos. Polać nim
brzoskwinie. Posypać
brzoskwinie pozostałym
cukrem i grillować
brzoskwinie przez około 8-10 minut aż będą klejące i złote. Wyłożyć
brzoskwinie z sosem na talerze. Obok każdej porcji wyłożyć łyżkę
jogurtu. Połamać
pistacje i rozsypać na wierzchu.


/wydrukuj przepis/