ßßß Cookit - przepis na Grillowane brzoskwinie z pistacjową kruszonką

Grillowane brzoskwinie z pistacjową kruszonką

nazwa

Wykonanie

W zeszłym roku pierwszy raz grillowałam brzoskwinie. Kiedy zobaczyłam ten przepis i Ainsley'a od razu przypomniały mi się tamte . Wiedziałam, że jak tylko nadejdzie lato i nastąpi morelkowo to je przygotuję. Deser raczej dla dorosłych, po otworzeniu piekarnika aż zaszczypały mnie oczy od alkoholowych oparów :) Ale w smaku cudowne. Jak pisze Ainsley "Kocham ten deser z powodu różnych faktur jakie mamy w jednym kęsie. Słodkie, klęjące brzoskwieni i zimny, kremowy jogurt a do tego chrupiąca, orzechowa kruszonka .... komu potrzeba bitej śmietany do szczęścia?"
I tym oto przepisem żegnam się z Wami na prawie 2 tygodnie. Jedziemy na zasłużony wypoczynek. Przypominam też wszystkim o "Wędrujących ciasteczkach" - zostało 58 komentarzy,
Składniki:
100 g drobnego cukru
25 g pistacji, bez łupinek i posiekanych
4 brzoskwinie, przepołowione
4 łyżki porto
2 łyżki galaretki z porzeczek
200 g jogurtu greckiego
Wykonanie:
Rozgrzać grill. Wyłożyć blachę papierem do pieczenia lub silikonowym podkładem. 2/3 cukru rozsypać na patelnię z grubym dnem, na wierzch wyłożyć pistacje i podgrzewać delikatnie aż cukier się rozpuści. Zwiększyć ogień i gotować przez kolejne 2-3 minuty aż mikstura się zezłoci. Natychmiast wylać mieszankę na wyłożone blachy i pozostawić do ostygnięcia i stwardnienia. (Trzeba robić to naprawdę szybko bo cukier zamienia się ze złotego w brązowy w kilka sekund)
W między czasie położyć brzoskwinie, rozcięciem do góry, do naczynia żaroodpornego. Podgrzać porto i galaretkę, aż zrobi się wodnisty sos. Polać nim brzoskwinie. Posypać brzoskwinie pozostałym cukrem i grillować brzoskwinie przez około 8-10 minut aż będą klejące i złote. Wyłożyć brzoskwinie z sosem na talerze. Obok każdej porcji wyłożyć łyżkę jogurtu. Połamać pistacje i rozsypać na wierzchu.
/wydrukuj przepis/
Źródło:http://stokolorowkuchni.blox.pl/2010/08/Grillowane-brzoskwinie-z-pistacjowa-kruszonka.html