ßßß Cookit - przepis na Dżem czereśniowy

Dżem czereśniowy

nazwa

Składniki

Wykonanie

Przepis zwykły, nic nadzwyczajnego., nic wymyślnego Po prostu użyłam żelfix 3:1 i zmniejszyłam ilość cukru. Ale smak - no cóż jak dla mnie rewelacyjny, nie za słodki, a słodkich dżemów nie znoszę. Do tego wspaniała konsystencja. Nigdy nie jadłam i nie robiłam dżemów z czereśni. Ten powstał za namową małżonka i już żałuję, że zrobiłam tylko z kilograma i pewnie więcej się już nie uda w tym roku. Ale za rok nie odpuszczę :) Przepis dołączem do akcji Spiżarnia 2009
Składniki:
1 kg wypestkowanych czereśni
200 g cukru
1 żelfix 3:1
Wykonanie:
Według przepisu na żelfixie. Ja rozdrobniłam połowę wiśni w blenderze, a pozostałą część dałam w całości. Do tego zmniejszyłam ilość cukru (bo w końcu czereśnie są dość słodkie). Gotowe dżemy nakładam do gorących słoików, które w trakcie przygotowywania dżemu "piekę" w piekarniku przez kilka minut.
/wydrukuj przepis/
A czy ktoś zgadnie gdzie byłam w sobotę? No i kogo widziałam i słyszałam?
Źródło:http://stokolorowkuchni.blox.pl/2009/07/Dzem-czeresniowy.html