Wykonanie
Przepis zwykły, nic nadzwyczajnego., nic wymyślnego Po prostu użyłam żelfix 3:1 i zmniejszyłam ilość
cukru. Ale smak - no cóż jak dla mnie rewelacyjny, nie za słodki, a słodkich
dżemów nie znoszę. Do tego wspaniała konsystencja. Nigdy nie
jadłam i nie robiłam
dżemów z
czereśni. Ten powstał za namową małżonka i już żałuję, że zrobiłam tylko z kilograma i pewnie więcej się już nie uda w tym roku. Ale za rok nie odpuszczę :) Przepis dołączem do akcji Spiżarnia 2009


Składniki:1 kg wypestkowanych
czereśni200 g
cukru1 żelfix 3:1Wykonanie:Według przepisu na żelfixie. Ja rozdrobniłam połowę
wiśni w blenderze, a pozostałą część dałam w całości. Do tego zmniejszyłam ilość
cukru (bo w końcu
czereśnie są dość słodkie). Gotowe
dżemy nakładam do gorących słoików, które w trakcie przygotowywania
dżemu "piekę" w piekarniku przez kilka minut./wydrukuj przepis/A czy ktoś zgadnie gdzie byłam w sobotę? No i kogo widziałam i słyszałam?