ßßß Cookit - przepis na Czereśnie w soku własnym

Czereśnie w soku własnym

nazwa

Składniki

Wykonanie

Czereśnie z dnia na dzień tanieją więc trzeba porobić trochę przetworów na zimę. Cześć zaprawiłam w syropie własnym z części zrobię dżem. Te w syropie świetnię sparwdzą się do wypieków, sosów, zup owocowych czy też kompotów.
Składniki :
czereśnie
cukier
Czereśnie myjemy, drylujemy, przekładamy do wyparzonych słoików ( nie nakładamy do pełna bo jeszcze puszczą sok ), zasypujemy cukrem. Zakręcamy, odstwaiamy do następnego dnia, zeby owoce puściły sok a cukier sie rozpuścił. Drugiego dnia pasteryzujemy 5-7 minut.
Ja na słoik 400ml wsypywałam 5 łyżek cukru. Wyczytałam z forum cin cin, że dziewczyny na 250 ml dają po 2-3 łyżki cukru.
Smacznego :)
Źródło:http://kuchennefascynacje.blox.pl/2011/07/Czeresnie-w-soku-wlasnym.html