ßßß
Składniki:1 szkl. wody2 łyżki oliwy z oliwek45 dag pełnoziarnistej mąki chlebowej (ja dałam pół na pół żytniej i pszennej razowej)2.5 łyżeczki drożdży suszonych1.5 łyżeczki soli1 łyżka cukruWykonanie:Wszystkie składniki wymieszać. Ciasto wyrabiać do momentu, aż będzie gładkie i elastyczne. W razie potrzeby dodać trochę mąki badź wody. Podzielić na 6 kulek i zostawić na 20 - 30 minut przykryte naoliwioną folią. Następnie każdą kulkę rozwałkować i uformować podłużne bułeczki.(jak widać to pominęłam) Bułki układać na lekko natłuszczonej blasze w dość dużych odstępach. Zostawić przykryte do wyrośnięcia na 1-1.5 godziny w ciepłym miejscu. Bułeczki przed pieczeniem lekko spryskać wodą (ja do tego posypałam słonecznikiem). Piec ok. 20 minut w temp.220 st.C.Smacznego/wydrukuj przepis/