Wykonanie
Mus jabłkowy przełamany
słodyczą galaretki pomarańczowej z dodatkiem gęstego
jogurtu naturalnego, posypany
ciasteczkami owsianymi.Dla 4 osób:1 kg
jabłek, najlepiej szara reneta400 g
jogurtu naturalnego typu greckiego1/2 opakowania
pomarańczowej galaretki2-3 łyżki
cukru pudru (opcjonalnie)
cynamonu do smaku (według uznania)
ciasteczka owsiane lub pełnoziarniste
Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy na mniejsze kawałki. Do większego garnka wlewamy odrobinę
wody, tak, żeby zakryła dno garnka, zagotowujemy ją i wrzucamy pokrojone
jabłka.
Jabłka dusimy, często mieszając, a gdy będą już miękkie, miksujemy na mus.Mus z
jabłek ponownie stawiamy na małym ogniu, wsypujemy połowę opakowania
galaretki pomarańczowej i dokładnie mieszamy (mus musi się zagotować - "pyknąć"). Jeśli mus z
jabłek jest mało słodki, dodajemy według uznania
cukier puder. Doprawiamy
cynamonem do smaku.Mus z
jabłek przekładamy do 4 małych szklanek i zostawiamy do ostudzenia. Następnie wkładamy do lodówki na kilka godzin, tak, żeby mus zastygł. Na zastygły mus wykładamy
jogurt, a całość posypujemy pokruszonymi
ciasteczkami.Smacznego!Źródło: "Desery na każdą okazję" - Beata WoźniakZapraszam do polubienia mojej strony na Facebook'u