Wykonanie
Przepis Przepis na ciasto do pizzy nr 1 z automatu:Na dwa małe placki, każdy wielkości dużej dłoni:150 ml ciepłej
wody225 do 240 gram
mąki pszennej (jeśli za rzadkie w maszynie dodać ciut)3/4 łyżeczki
soli grubej1 łyżeczka
cukru brązowegopół paczuszki
drożdzy suszonych czyli około 3-4gramy (ja
dawałam tych z dr Oetkera)łyżka
oliwy z oliwekA automatach do
chleba nastawić program ciasto (dough), zagniatanie. U mnie to wyglądało tak: klik
Na wierzch:1 posiekana
szalotka, kilka czarnych
oliwek, kilka listków
rozmarynu (ja miałam świeży mrożony z makro),
sól. Wymieszać to w 1 łyżce
oliwy. Nakładać na uformowany placek. Zostawić do podrośnięcia w ciepłym miejscu (zostawiam na dachu piecyka, który się rozgrzewa lub przykryte ściereczką na kaloryferze).Ta foccacia ala pizzerinka była upieczona z ciasta, które przechowałam z poprzedniago dnia w lodówce.