ßßß Cookit - przepis na Focaccia z cebulą, rozmarynem i oliwkami; pizzerinka

Focaccia z cebulą, rozmarynem i oliwkami; pizzerinka

nazwa

Wykonanie

Przepis Przepis na ciasto do pizzy nr 1 z automatu:
Na dwa małe placki, każdy wielkości dużej dłoni:
150 ml ciepłej wody
225 do 240 gram mąki pszennej (jeśli za rzadkie w maszynie dodać ciut)
3/4 łyżeczki soli grubej
1 łyżeczka cukru brązowego
pół paczuszki drożdzy suszonych czyli około 3-4gramy (ja dawałam tych z dr Oetkera)
łyżka oliwy z oliwek
A automatach do chleba nastawić program ciasto (dough), zagniatanie. U mnie to wyglądało tak: klik
Na wierzch:
1 posiekana szalotka, kilka czarnych oliwek, kilka listków rozmarynu (ja miałam świeży mrożony z makro), sól. Wymieszać to w 1 łyżce oliwy. Nakładać na uformowany placek. Zostawić do podrośnięcia w ciepłym miejscu (zostawiam na dachu piecyka, który się rozgrzewa lub przykryte ściereczką na kaloryferze).
Ta foccacia ala pizzerinka była upieczona z ciasta, które przechowałam z poprzedniago dnia w lodówce.
Źródło:http://wegefotokuchnia.blox.pl/2012/02/Focaccia-z-cebula-rozmarynem-i-oliwkami-pizzerinka.html