Pyszny, idealnie kremowy i delikatny :) Z grubą warstwą chrupiących migdałów do złudzenia przypomina w smaku Rafaello ;) Dodatkowym atutem jest fakt, że przygotowuje się go bez pieczenia. Przepis z minimalną zmianą pochodzi ze strony Kwestia Smaku . Polecam Wam baaaaardzo :)Składniki na spód:120g wafelkówkokosowych w białej czekoladzie typu princessaok. 1 łyżka masłaWafelki zmiksować razem z masłem (dzięki niemu spód ładnie się trzyma i nie kruszy przy nakładaniu ciasta). Masą ciasteczkową wylepić spód tortownicy (24cm). Wstawić do lodówki na czas przygotowywania masy.Składniki na masę serową:250g serka mascarpone250g jogurtu greckiego lub sera wiaderkowego na serniki220g cukru pudru2 puszki mleka kokosowego (2x400ml)200g białej czekolady4 łyżki likieru amaretto6 łyżek likieru kokosowego (np. domowego klik)3 łyżki żelatyny + 3 łyżki wodyponadto:80g płatków migdałów50g wiórek kokosowychgotowe praliny Rafaello do dekoracjiSerekmascarpone zmiksować z cukrem pudrem, następnie nie przerywając miksowania dodawać jogurt i mleko kokosowe. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej również wmiksować. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie i odstawić na 10 minut. Następnie podgrzać ją w kąpieli wodnej do rozpuszczenia. Wmieszać do niej kilka łyżek masy serowej a następnie dodać do całości i zmiksować. Na koniec dodać likiery.Masę serową przełożyć delikatnie łyżką do tortownicy na ciasteczkowy spód. Wyrównać i odstawić do stężenia najlepiej na całą noc.Następnego dnia delikatnie odciąć nożem od brzegów tortownicy i zdjąć obręcz. Boki i wierzch obsypać wiórkami. Wierzch dodatkowo płatkami migdałów i udekorować pralinami. Smacznego :)