ßßß Cookit - przepis na Sernik Rafaello na zimno

Sernik Rafaello na zimno

nazwa

Wykonanie

Pyszny, idealnie kremowy i delikatny :) Z grubą warstwą chrupiących migdałów do złudzenia przypomina w smaku Rafaello ;) Dodatkowym atutem jest fakt, że przygotowuje się go bez pieczenia. Przepis z minimalną zmianą pochodzi ze strony Kwestia Smaku . Polecam Wam baaaaardzo :)
Składniki na spód:
120g wafelków kokosowych w białej czekoladzie typu princessa
ok. 1 łyżka masła
Wafelki zmiksować razem z masłem (dzięki niemu spód ładnie się trzyma i nie kruszy przy nakładaniu ciasta). Masą ciasteczkową wylepić spód tortownicy (24cm). Wstawić do lodówki na czas przygotowywania masy.
Składniki na masę serową:
250g serka mascarpone
250g jogurtu greckiego lub sera wiaderkowego na serniki
220g cukru pudru
2 puszki mleka kokosowego (2x400ml)
200g białej czekolady
4 łyżki likieru amaretto
6 łyżek likieru kokosowego (np. domowego klik)
3 łyżki żelatyny + 3 łyżki wody
ponadto:
80g płatków migdałów
50g wiórek kokosowych
gotowe praliny Rafaello do dekoracji
Serek mascarpone zmiksować z cukrem pudrem, następnie nie przerywając miksowania dodawać jogurt i mleko kokosowe. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej również wmiksować. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie i odstawić na 10 minut. Następnie podgrzać ją w kąpieli wodnej do rozpuszczenia. Wmieszać do niej kilka łyżek masy serowej a następnie dodać do całości i zmiksować. Na koniec dodać likiery.
Masę serową przełożyć delikatnie łyżką do tortownicy na ciasteczkowy spód. Wyrównać i odstawić do stężenia najlepiej na całą noc.
Następnego dnia delikatnie odciąć nożem od brzegów tortownicy i zdjąć obręcz. Boki i wierzch obsypać wiórkami. Wierzch dodatkowo płatkami migdałów i udekorować pralinami. Smacznego :)
Źródło:http://mojepasjekrakow.blogspot.com/2014/05/sernik-rafaello-na-zimno.html