Wykonanie

Kolejna propozycja na stosunkowo szybki i pyszny chlebuś z dodatkiem
słonecznika. Chrupiąca skórka i mięciuteńki środek. Przepis z moimi zmianami pochodzi z bloga Bo(ro)n Appétit . Polecam Wam baaardzo :)Składniki:400g
mąki pszennej typ 650160g
mąki orkiszowej typ 75040g
otrębów orkiszowych250ml
maślanki250 ml letniej
wody35g
drożdży2 płaskie łyżeczki
cukru4 łyżki letniego
mleka2 płaskie łyżeczki
solidwie garści
ziaren słonecznikawykonanie tradycyjne:
Drożdże rozetrzeć z
cukrem mlekiem i łyżeczką
mąki. Odstawić na 10 minut by ruszył. Po tym czasie dodać pozostałe składniki i wyrobić bardzo dokładnie ciasto. Odstawić pod przykryciem do naoliwionej miski na godzinę by podwoiło swoją objętość.Po tym czasie leciutko odgazować ciasto i przełożyć do natłuszczonej blaszki (12x34). Odstawić na 10-15 minut by podrosło.Piekarnik rozgrzać do 240 stopni. Na jego dnie ułożyć naczynie z
wodą a na środkowej półce ułożyć blaszkę z
chlebem. Piec ok. 15 minut. Po tym czasie zmniejszyć temp do 200 stopni i piec kolejne 40 min. (do suchego patyczka). Jeśli
chleb zacznie się zbytnio rumienić przykryć folią.
Chleb jest upieczony gdy postukamy od
spodu wydaje głuchy dźwięk. Upieczony
chleb studzić na kratce. Smacznego :)wykonanie thermomix:Do naczynia wkruszyć
drożdże, dodać
cukier mleko i odrobinę
mąki. 1 min/obr.2/temp.37 stopni. Odczekać 10 minut. Po tym czasie dodać pozostałe składniki i wyrobić obr.interwał/5 min. Ciasto pozostawić w naczyniu na 40 minut. Po tym czasie wyrobić raz jeszcze 1min/obr.interwał.Ciasto przełożyć do natłuszczonej blaszki (12x34). Odstawić na ok. 20-30 minut by podrosło.Piekarnik rozgrzać do 240 stopni. Na jego dnie ułożyć naczynie z
wodą, a na środkowej półce ułożyć blaszkę z
chlebem. Piec ok. 15 minut. Po tym czasie zmniejszyć temp do 200 stopni i piec kolejne 40 min. (do suchego patyczka). Jeśli
chleb zacznie się zbytnio rumienić przykryć folią.
Chleb jest upieczony gdy postukamy od
spodu wydaje głuchy dźwięk. Upieczony
chleb studzić na kratce. Smacznego :)

