Wykonanie
Korzystaliście kiedykolwiek z kombiwarów halogenowych? Ja tak.... Do tej
pory używałam tradycyjnego takiego z mechanicznymi pokrętłami do ustawień temperatury i czasu bez żadnych dodatkowych funkcji... Uznałam więc, że testowanie nowego kombiwaru halogenowego elektronicznego wyposażonego w wiele dodatkowych funkcji będzie rzetelne i odbędzie się w oparciu o porównanie z dotychczas używanym modelem.KOMBIWAR HALOGENOWY ELEKTRONICZNY FA 5032Na początek kilka funkcji podawanych przez producenta firmę First Austria:błyskawiczne pieczenie i gotowanie 3 do 5
razy szybciej niż w tradycyjnych piekarnikachbezpieczna obudowa z hartowanego szkłaniskie zużycie energii elektrycznejpierścień ze stali nierdzewnej, użyteczny podczas gotowania produktów o dużych gabarytachgrzałka halogenowapojemność: 14 , 5 litra z założonym pierścieniemszklana solidna misa o średnicy 35cm
rama metalowa z płytą spodnią ochraniająca powierzchnię poniżejjednostka wstrząsania obracającej się zawartościuszczelniający pierścień silikonowy górnej pokrywki (zapobiega dymowi)wyświetlacz LCD8 programówzawieszana pokrywka, wygodna w użytkowaniuakcesoria: niski ruszt, wysoki ruszt, szczypce, łyżka-miarkamoc: 1350-1650W


A teraz kilka słów ode mnie i kilka moich spostrzeżeń odnośnie tego produktu.Kombiwar fantastycznie nadaje się do pieczenia, smażenia i gotowania różnych potraw. Na pierwszy rzut poszły
krewetki . Wystarczyło założyć nakładkę mieszającą, do misy urządzenia wlać odrobinę
oleju odmierzając go wcześniej z dołączonej miarki. Na panelu elektronicznym ustawiamy temperaturę oraz czas i już. Kombiwar rozpoczyna pracę, mieszadło powoli obracając się przewraca
krewetki na drugą stronę umożliwiając tym samym równomierne ich smażenie. Misa kombiwaru jest z hartowanego szkła co umożliwia stałe śledzenie postępu smażenia.
Krewetki wyszły przepyszne....

Następna w kolejce czekała pizza ... Urządzenie doskonale poradziło sobie z jej upieczeniem. W tym celu wystarczyło założyć do wnętrza misy obrotowy rożen, umieścić na nim pizzę, na panelu ustawić temperaturę i czas i gotowe. :) Pizza przepięknie się upiekła i zarumieniła. Ciasto było idealne i doskonale się upiekło. Mąż samodzielnie sobie poradził przygotowując "męską kolację" :) Obsługa kombiwaru jest banalnie prosta. Dotykowy panel jest intuicyjny w obsłudze, a wyświetlacz podświetlany co pozwala
śledzić czas pozostały do zakończenia pracy. Po ustawieniu odpowiedniego programu kombiwar rozpoczyna pracę, a na minutę przed zakończeniem czasu sygnalizuje moment wyłączenia.

A co z szaszłykami? Kto powiedział że szaszłyki można jeść tylko na grillu na działce? Co z takimi robionymi w domu? Postanowiłam przetestować i taką możliwość...Kombiwar wyposażony jest w metalową obręcz umożliwiającą zwiększenie objętości/wysokości urządzenia. Na ramieniu urządzenia znajduje się zaczep. Podnosimy go równocześnie wysuwając ramię wraz z pokrywą, na szklanej misie umieszczamy metalową obręcz. W środku misy umieszczamy obrotowy rożen, układamy na nim szaszłyki a następnie kolejny rożen i drugą porcje szaszłyków. I znów... czas... temperatura.... Szaszłyki upiekły się dobrze i równo, choć trwało to trochę dłużej ze względu na ich ilość... Metalowe rożna wyjmujemy dołączonym do zestawu uchwytem który jest bardzo poręczny i wygodny.

A teraz Was zaskoczę.... Jedliście kiedyś ziemniaczki lub frytki upieczone na 1 łyżce oleju? Ja do tej
pory nie miałam okazji... Jadałam kilkakrotnie takie z blachy z piekarnika, ale jakoś mnie nie zachwyciły. Te były chrupiące zewnątrz i miękkie w środku. Ich upieczenie trwało dłużej niż w tradycyjnej frytkownicy ale smak był bardzo dobry. Dzieci wcinały aż miło :) Chyba nikogo nie muszę przekonywać, że takie frytki są dużo zdrowsze i mniej kaloryczne od przygotowywanych tradycyjnie takich smażonych w głębokim tłuszczu.

A teraz nasz zdecydowany faworyt: pieczony karczek z grilla...
Mięso idealnie się rumieni, jest mięciuteńkie, pięknie wygląda i fantastycznie smakuje. Wcześniej zamarynowany w ulubionych przyprawach, rozłożony na obrotowym rożnie. Upieczony błyskawicznie. Równie błyskawicznie zniknął ...

ZALETYWADYbłyskawiczne pieczenie i gotowanie do 5x szybciej niż w tradycyjnych piekarnikachgumowa obręcz na pokrywie nie do końca jest szczelna przez co część ciepła „ucieka”
bokiemniskie zużycie energii elektrycznejuchwyt do przenoszenia kombi waru jest nie poręczny. Moim zdaniem brakuje solidnej rączki lub gumowego zabezpieczenia na palce bowiem kombi war jest ciężkipierścień ze stali nierdzewnej, użyteczny podczas gotowania produktów o dużych gabarytachramię wysuwające się (przedłużające) jest delikatne, a umocowanie pokrywy jest jednocześnie zaletą jak i wadą… po jej uniesieniu zatrzask przytrzymujący pokrywę w pionie zaskakuje, by pokrywę opuścić należy go zwolnić. To rozwiązanie nie jest zbyt szczęśliwe. Odruchowo próbuje się bowiem położyć pokrywę, a to może skutkować urwaniem zaczepu.pojemność: 14 , 5 litra z założonym pierścieniemdość głośna praca i sygnał kończącyszklana solidna misa o średnicy 35cmpodświetlany wyświetlacz LCD i 8 programówzawieszana pokrywka - nie trzeba jej odstawiać na bok co w przypadku tradycyjnego kombi waru bywa uciążliwepraktyczny zestaw akcesoriów: niski ruszt, wysoki ruszt, szczypce, łyżka-miarkałatwa intuicyjna obsługałatwe czyszczenie dodatkowego wyposażenia, które może być myte w zmywarcedoskonałe pieczenie, smażenie oraz opiekanie (np.
bułek do domowych hamburgerów)

Za możliwość przetestowania sprzętu dziękuję Firmie :