ßßß Cookit - przepis na Kluski śląskie

Kluski śląskie

nazwa

Wykonanie

Przepis na te kluski dostałam od mojej mamy, a ta z kolei ma go od mojej chrzestnej pochodzącej z Mysłowic :) Kluski są idealne. Mięciuteńkie takie jak być powinny. Ja podaję je z reguły z gulaszem jako dodatek do obiadu lub same z dobrze wysmażonym boczkiem :) Polecam baaardzo :)
Składniki:
ok 1 kg ziemniaków
mąka ziemniaczana
1 jajko
sól
Ugotowane ziemniaki przecisnąć jeszcze ciepłe przez praskę. Dać je do miski i wyrównać. Wybrać dokładnie 1/3, a w to miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną. Dodać 1 jajko, szczyptę soli i dobrze wyrobić. W rękach lepić kulki, lekko je spłaszczyć, a w środku każdej zrobić palcem małe wgłębienie. Wrzucić na osolony wrzątek i gotować 3 minuty od wypłynięcia.
Smacznego :)
Źródło:http://mojepasjekrakow.blogspot.com/2011/11/kluski-slaskie.html