Wykonanie

Przepis na te kluski dostałam od mojej mamy, a ta z kolei ma go od mojej chrzestnej pochodzącej z Mysłowic :) Kluski są idealne. Mięciuteńkie takie jak być powinny. Ja podaję je z reguły z gulaszem jako dodatek do obiadu lub same z dobrze wysmażonym
boczkiem :) Polecam baaardzo :)Składniki:ok 1 kg
ziemniakówmąka ziemniaczana1
jajkosólUgotowane
ziemniaki przecisnąć jeszcze ciepłe przez praskę. Dać je do miski i wyrównać. Wybrać dokładnie 1/3, a w to miejsce wsypać
mąkę ziemniaczaną. Dodać 1
jajko, szczyptę
soli i dobrze wyrobić. W rękach lepić kulki, lekko je spłaszczyć, a w środku każdej zrobić palcem małe wgłębienie. Wrzucić na osolony wrzątek i gotować 3 minuty od wypłynięcia.Smacznego :)
