Wykonanie

Opis : Zupa owocowa z
makaronem jest obowiązkową zupą, która gości u nas podczas wieczerzy wigilijnej lub po jej zakończeniu. To takie danie, które chłodzi nasze żołądki po dawce przeważnie 12. gorących i ciężkich potraw wigilijnych :) Z niecierpliwością wyczekiwana przez dzieci, nastolatków, a nawet kilku dorosłych.Poza Wigilią przygotowujemy ją również jako dodatek do klusek na parze, wtedy podajemy ją już w wersji
solo bez
makaronu. Zupa idealnie spełni swoją rolę w noc sylwestrową, gdy podamy ją naszym pociechom. Zaspokoi ich brzuszki na dłuższy czas i myślę, że ucieszy ich buzie :)Prosta i szybka w przygotowaniu zupa owocowa, którą może zrobić każdy. Wystarczy tylko odwiedzić swoją spiżarnię lub najbliższy sklep osiedlowy w poszukiwaniu kompotu
truskawkowego i
czereśniowego :)Polecam serdecznie.Pochodzenie : kuchnia polska; przepis rodzinnyIlość : 1,5 l zupy +
makaronSkładniki Na Zupę :1 słoik litrowy kompotu
truskawkowego1 szkl. wydrylowanych
czereśni lub
wiśni *450-550 ml
wody lub soku
czereśniowego1
kisiel truskawkowycukier do smaku* jeśli zupa będzie podawana tylko dzieciom, najlepiej użyjmy
czereśni, ponieważ
wiśnie to kwaśniejszy
owoc i może być wybierany przez dzieci z zupySkładniki Dodatkowe :150-200 g ugotowanego
makaronu (polecam muszelki)Przygotowanie :Do garnka wlać kompot
truskawkowy.Dodać czereśnie/wiśnie.Doprowadzić do zagotowania na średnim płomieniu.Do oddzielnego naczynia wlać wodę/sok
czereśniowy (na początku może to być 450 ml).Dodać
kisiel.Wymieszać dokładnie.Wlać do gotującego się kompotu, delikatnie mieszając zupę do momentu ponownego zagotowania (gdyby zupa była za gęsta, można do niej wlać rezerwowe 50 lub 100 ml i ponownie zagotować) .Doprawić do smaku
cukrem.Odstawić do ostudzenia.Schłodzić.Podawać schłodzone wraz ugotowanym
makaronem.