Wykonanie

Opis :
Sałatka żydowska składa się z
ziemniaków i
jajek z dodatkiem
cebuli. Jest smaczną alternatywą dla sałatki jarzynowej, aczkolwiek ja wolę właśnie jarzynową. Wiem, że inni stawiają je często na równi. Skąd nazwa sałatki, nie wiem, może ktoś mnie kiedyś uświadomi. Z ciekawości przeszukałam zagraniczne strony internetowe i nie znalazłam tam żadnej sałatki, która jakkolwiek mogłaby przypominać tą, którą dziś przedstawiam, a szukałam pod różnymi nazwami.W
sałatce żydowskiej przede wszystkim liczą się dobre
ziemniaki, które z powodu suchości nie rozpadają się i nie rozgotowują. W Irlandii jest bardzo trudno spotkać takie
ziemniaki, dlatego też moja
sałatka nie wygląda zachęcająco. Na
polskich ziemniakach
sałatka sprawdzi się w 100% i na pewno będzie również lepiej smakować. Jest prosta w wykonaniu, więc polecam szczególnie smakoszom
ziemniaków i
jajek.Pochodzenie : przepis ogólnodostępnyIlość : 0 , 7 lSkładniki :4 średnie
ziemniaki4 duże
jajka1 mała
cebulamajonez (w zależności od rodzaju
ziemniaków, ja musiałam dać aż 200 ml)
sólpieprzPrzygotowanie :
Ziemniaki umyć, nieobrane ugotować do miękkości (w wodzie ok. 50 min.; w szybkowarze ok. 20 min.- w zależności od wielkości
ziemniaków).
Jajka ugotować na twardo w oddzielnym garnku.Oba składniki po ugotowaniu ostudzić.Następnie oziębić, aby stwardniały, co ułatwi nam ich krojenie, a z sałatki nie wyjdzie tzw. ciapa.
Ziemniaki i
jajka pokroić w drobną kostkę (ja robię to za pomocą siatki-kratki do warzyw).Dodać drobno posiekaną
cebulę.Dodać
majonez według upodobań i według tego, ile
majonezu wchłoną nam
ziemniaki.Wymieszać delikatnie, ale dokładnie.Doprawić
solą i
pieprzem.Podawać z
pieczywem,
wędlinami lub porcją
mięsa.