ßßß Cookit - przepis na Sałatka Żydowska

Sałatka Żydowska

nazwa

Wykonanie

Opis : Sałatka żydowska składa się z ziemniaków i jajek z dodatkiem cebuli. Jest smaczną alternatywą dla sałatki jarzynowej, aczkolwiek ja wolę właśnie jarzynową. Wiem, że inni stawiają je często na równi. Skąd nazwa sałatki, nie wiem, może ktoś mnie kiedyś uświadomi. Z ciekawości przeszukałam zagraniczne strony internetowe i nie znalazłam tam żadnej sałatki, która jakkolwiek mogłaby przypominać tą, którą dziś przedstawiam, a szukałam pod różnymi nazwami.
W sałatce żydowskiej przede wszystkim liczą się dobre ziemniaki, które z powodu suchości nie rozpadają się i nie rozgotowują. W Irlandii jest bardzo trudno spotkać takie ziemniaki, dlatego też moja sałatka nie wygląda zachęcająco. Na polskich ziemniakach sałatka sprawdzi się w 100% i na pewno będzie również lepiej smakować. Jest prosta w wykonaniu, więc polecam szczególnie smakoszom ziemniaków i jajek.
Pochodzenie : przepis ogólnodostępny
Ilość : 0 , 7 l
Składniki :
4 średnie ziemniaki
4 duże jajka
1 mała cebula
majonez (w zależności od rodzaju ziemniaków, ja musiałam dać aż 200 ml)
sól
pieprz
Przygotowanie :
Ziemniaki umyć, nieobrane ugotować do miękkości (w wodzie ok. 50 min.; w szybkowarze ok. 20 min.- w zależności od wielkości ziemniaków).
Jajka ugotować na twardo w oddzielnym garnku.
Oba składniki po ugotowaniu ostudzić.
Następnie oziębić, aby stwardniały, co ułatwi nam ich krojenie, a z sałatki nie wyjdzie tzw. ciapa.
Ziemniaki i jajka pokroić w drobną kostkę (ja robię to za pomocą siatki-kratki do warzyw).
Dodać drobno posiekaną cebulę.
Dodać majonez według upodobań i według tego, ile majonezu wchłoną nam ziemniaki.
Wymieszać delikatnie, ale dokładnie.
Doprawić solą i pieprzem.
Podawać z pieczywem, wędlinami lub porcją mięsa.
Źródło:http://dariaanna.blogspot.com/2012/05/saatka-zydowska.html