Wykonanie


Opis :
Sałata z
ogórkiem i
śmietaną jest bardzo smacznym zamiennikiem do mizerii lub
sałaty ze
śmietaną i łatwym rozwiązaniem na kompromis, kiedy połowa domowników ma ochotę na mizerię, a druga połowa na
sałatę ze
śmietaną. Przyrządzam ją na słodko-kwaśno.
Sałatę najlepiej podawać natychmiast po przyrządzeniu, ponieważ inaczej straci swoją chrupkość (na zdjęciu
sałata po dłuższej chwili po przyrządzeniu- straciła chrupkość i wytworzyła więcej płynów).Szczerze polecam.A może masz ochotę na mizerię słodko-kwaśną? Jeśli tak, to przepis znajdziesz tutaj: Mizeria (na słodko-kwaśno)Pochodzenie : kuchnia polska; przepis własnyIlość : 4 porcje, z czego każda
mieści się na salaterce o poj. 250 mlSkładniki :0,5 większej główki
sałaty masłowejok. 2/3
ogórka szklarniowego lub orientacyjnie taka sama ilość
ogórków gruntowych0,5 pęczka
szczypiorku (opcjonalnie)
koper (opcjonalnie)1 kubek dużej gęstej, kwaśnej
śmietany 12%/16%/18% (330 g)1 łyżeczka
soku z cytryny2 płaskie łyżeczki
cukru0,5 płaskiej łyżeczki
solipieprz do smakuPrzygotowanie :
Sałatę umyć.Osuszyć.Porwać na mniejsze kawałki.
Ogórki obrać cienko ze skóry, pokroić w plastry/pół-plastry (w zależności od grubości
ogórka).Dodać do
sałaty.Posiekać
szczypiorek.Dodać do reszty.Dodać
śmietanę.Wymieszać delikatnie.Dodać resztę składników.Wymieszać.Podawać natychmiast po przyrządzeniu.