ßßß
Drożdżowe bułeczki. Mięciutkie i delikatne. Doskonale smakują z samym masłem, miodem lub dżemem.Przepis na około 15 bułeczek (średniej wielkości)3 szklanki mąki tortowej3 dag drożdży2 żółtka3 łyżki cukru pudru8 dag masła (1/3 kostki)1 szklanka mlekaszczypta soliDo dużej miski wlewamy ciepłe mleko, w którym rozprowadzamy pokruszone drożdże z dodatkiem łyżeczki mąki i łyżeczki cukru pudru. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, tak na około 20-30 minut. Gdy zaczyn podwoi objętość, dodajemy żółtka, pozostały cukier puder, sól i wszyskie składniki mieszamy. Następnie dodajemy przesianą mąkę i wyrabiamy ciasto (około 5 minut). Dodajemy roztopione letnie masło i wyrabiamy ciasto, aż będzie gładkie, jednolite i lśniące.Ciasto przykrywamy ściereczką i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi objętość przekładamy je na posypaną mąką stolnicę, dzielimy na równe części i formujemy bułeczki (wielkość według uznania). Bułeczki układamy na blasze posmarowanej tłuszczem, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 20-30 minut, żeby jeszcze wyrosły. Przed wstawieniem do nagrzanego piekarnika bułeczki smarujemy białkiem. Pieczemy w temperaturze 160 stopni przez 30 minut.Źródło: "365 obiadów na polskim stole na co dzień i od święta" Ewa Aszkiewicz, Romana ChojnackaSmacznego!