Wykonanie
Kisielówka, to bardzo proste i szybkie do zrobienia ciasto, a do tego smaczne. Czyli wszystko tak jak lubię. Smak
kisielu można dobierać sobie dowolnie. Kisielówkę piekłam na termoobiegu i wierzch ciasta wyszedł chrupiący niczym
beza. Sama
słodycz. Polecam.1 szklanka
mąki pszennej1 szklanka
cukru (jeśli
kisiel jest z
cukrem, to dodajemy
cukru mniej)1/2 kostki
margaryny4
jajka2 opakowania
kisielu truskawkowego1 płaska łyżeczka
proszku do pieczenia// 1 szklanka
cukru ( jeśli
kisiel jest z
cukrem, to dodajemy
cukru mniej )2 opakowania
kisielu truskawkowego 1 płaska łyżeczka
proszku do pieczenia 4
jajka 1/2 kostki margaryny';listonic_theme = "addToShoppingList1";document.write(" "); // ]]>[Listonic]//
Margarynę rozpuszczamy w rondelku na małym ogniu. Studzimy.
Białka oddzielamy od
żółtek.
Żółtka miksujemy z
cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy przestudzoną
margarynę i dalej miksujemy. Do masy, nadal miksując, stopniowo wsypujemy przesianą
mąkę z
proszkiem do pieczenia.
Białka ubijamy na sztywną pianę i przekładamy do ciasta. Delikatnie mieszamy drewnianą łyżką do całkowitego połączenia. Na koniec wsypujemy
kisiel i dokładnie mieszamy. Tortownicę o średnicy 20-22 cm wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy ciasto. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni (termoobieg 150 stopni) i pieczemy 30-40 minut do "suchego patyczka".Smacznego!