Wykonanie
Home » dieta »
grzyby » kolacja »
maliny »
nori » obiad » orientalne » oshinko » polsoja » quinoa »
sałatka » sałatki »
sezam » shitake » słone »
słonecznik »
tofu » wegańskie » wegetariańskie » współpraca »
Sałatka z wędzonym
tofu,
malinami i shitake - wegańskasobota, 26 lipca 2014

Dzisiaj przedsatwiam Wam bardzo eksperymentalną
sałatkę. Była totalną improwizacją- wyjątkowo udaną.Powstała dzięki współpracy z firmą POLSOJA, która szczodrze obdarowała mnie swoimi produktami.Jestem pewna, że połączenie smaków w
sałatce może być dla niektórych nieco kontrowersyjne. Moim zdaniem warto pokusić się o spróbowanie, bo całość smakuje wspaniale!Polecam wszystkim spragnionym nowych doznań
smakowych!Składniki:60 g quinoa ( przed ugotowaniem),2 opakowania
tofu wędzonego POLSOJA,3-4 płaty suszonych
glonów Nori,garść
nasion słonecznika prażonego,250 g
malin,parę pasków oshinko ,
olej sezamowy,2 garście pokrojonej
sałaty,250 g
grzybów Shitake (świeżych),Wykonanie:Quinoę ugotować, ostudzić.
Grzyby opłukać, zalać wrzątkiem, doprawić
sosem sojowym. Po kilku minutach odcedzić i pokroić.Suche płaty
Nori zalać wrzątkiem, doprawić
sosem sojowym, odstawić aż do zmięknięcia, następnie wyciągnąć i pokroić w podłużne paski.
Tofu pokroić, wsypać do miski. Zmieszać z posiekaną oshinko,
sałatą i
grzybami.Dodać ostudzoną quinoę i
kaszę, polać
olejem sezamowym, dokładnie wymieszać.Pod koniec wsypać
słonecznik i
maliny. Bardzo delikatnie zmieszać.Włożyć do lodówki na 30 minut.Smaczengo !






