Wykonanie


Przepis podaje za
Tiną , bo właśnie tam go znalazłam .Trochę zrobiłam oczywiście to po swojemu.Składniki :plaster
mięsa chudego na osobę , ja użyłam
schabucebula10 dag
pieczarekszklanka ugotowanej
kaszy gryczanej ( potrzebne będzie mniej , ale tyle warto ugotować )
olej do smażenia
jajkosól ,
pieprzpotrzebna nic bawełnianaPrzygotowanie :Plastry chudej, dość szerokiej
wieprzowiny rozbijamy na cienkie sznycle
Cebulę obieramy i drobno kroimy, smażymy na
olejuPokrojone
pieczarki dodajemy do przesmażonej
cebuli i smażymy razem 4 - 5 min. - studzimyMieszamy je z ugotowaną wcześniej
kaszą gryczaną ( szukaj przepis w meni - jak TO gotować ) , doprawiamy do smaku
solą ,
pieprzem i ewentualnie
maggiMięso solimy i posypujemy
pieprzemNa każdy płat
mięsa kładziemy przyrządzony farsz i podnosimy brzegi
mięsa do góry , po to by móc związać je nitką , utworzy się coś na kształt mieszkówGotowe
mieszki rumienimy chwilę na
oleju , a
potem przekładamy do piekarnika na 50 min. w temp. 180 stopni C.Ja swoje piekłam w prodiżu , trwało to około 40 min.Po upieczeniu nie przypominały zbytnio mieszków , ale i tak były smaczne :)Nie jest to danie zbyt proste , trochę pracochłonne , ale na wystawniejszy obiad w sam raz...