ßßß Cookit - przepis na Ciasto ucierane z bakaliami

Ciasto ucierane z bakaliami

nazwa

Wykonanie

Bardzo proste ciasto ucierane z bakaliami . Rodzaj keksu, ale z niezbyt dużą ilością bakalii. W moim cieście użyłam gotowej mieszanki bakali - suszonych owoców - ale można użyć tylko rodzynek lub wzbogacić je o dowolne orzechy. Ciasto jest bardzo szybkie w przygotowaniu, smaczne i wilgotne.
200 g masła, miękkiego
200 g drobnego cukru
4 jajka
200 g mąki samorosnącej (lub zwykłej z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i szczyptą soli)
150 g dowolnych bakalii ( u mnie mieszanka bakali, ale mogą być same rodzynki)
Piekarnik nagrzewamy do 180 st C, dno tortownicy o wymiarach 20 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Mało i cukier ubijamy do białości. Dodajemy po 1 jajku dobrze ubijając po każdym dodaniu, dodajemy mąkę, mieszamy, a na koniec dodajemy bakalie.
Przekładamy do foremki i wygładzamy wierzch. Pieczemy ok 40 minut (sprawdzamy patyczkiem). Studzimy kilka minut w foremce po czym wykładamy na kratkę do całkowitego wystudzenia.
Źródło:http://raspberriescream.blogspot.com/2014/12/ciasto-ucierane-z-bakaliami.html