ßßß
„Chodziły” za mną już od dawna – kruche ciastka z czekoladą:) Przygotowuje się je bardzo szybko, smakują o niebo lepiej niż sklepowe i nie wymagają dużej ilości składników. Trzeba tylko uważać, żeby nie przypalić, co mi się kilka razy przydarzyło;) Akurat te ciasteczka upiekłam według lekko zmodyfikowanego przepisu z programu Ani Starmach.Co nam będzie potrzebne:- 120g miękkiego masła– 1/3 szkl. cukru– 1 i 1/2 szkl. mąki– 1 jajko– 1 łyżeczka proszku do pieczenia– szczypta soli– tabliczka czekolady, najlepiej gorzkiej– garść rodzynek (można dodać więcej)
Przygotowanie:do miski przekładamy miękkie masło i dosypujemy cukier, mieszamy łyżką, żeby składniki się dobrze połączyłydo osobnej miski przesypujemy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia, szczyptę soli, pokrojoną na kawałki czekoladę i rodzynki, mieszamywsypujemy mąkę do masła, dodajemy jajko i ręką zagniatamy ciasto, powinno wyjść elastyczne, tak żeby dało się z niego ulepić kulkę, jeśli ciasto jest zbyt „rzadkie” i miękkie trzeba dosypać trochę więcej mąki z ciasta lepimy małe kulki i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, na blasze kulki spłaszczamy dłonią lub łyżką; ciasteczka trzeba układać w pewnych odstępach, bo w piekarniku lekko urosnąwkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200ºC i pieczemy 12 – 14 minut, aż będą brązowo złotePowodzenia:)KomentarzecommentsPowered by Facebook Comments