ßßß Cookit - przepis na Krokiety z soczewicą i pieczarkami

Krokiety z soczewicą i pieczarkami

nazwa

Wykonanie

Krokiety bardzo lubię. Dotychczas jadłam w zasadzie tylko krokiety z kapustą i pieczarkami . Krokiety z soczewicą i pieczarkami to mój bardzo udany debiut. Soczewica w połączeniu z podsmażonymi pieczarkami jest pyszna. Obtoczone w jajku i bułce tartej, podsmażone na maśle, z lekko chrupiącą skórką będą bardzo smacznym posiłkiem, na obiad lub kolację. Polecam.
naleśniki:
1 szklanka mleka
1 szklanka wody
2 jajka
1 1/2 szklanki mąki
1 łyżka oleju
szczypta soli
farsz:
1/2 szklanki soczewicy czerwonej
150 g brązowych pieczarek, drobno pokrojonych
1 cebula, drobno posiekana
2 łyżki natki pietruszki, posiekanej
sól i pieprz
2 łyżki masła
1 jajko, roztrzepane
bułka tarta do obtaczania
Składniki na naleśniki ubijamy w wysokiej misce i odstawiamy na ok pół godziny. Smażymy naleśniki na dobrej patelni lekko nasączonej tłuszczem. Z przepisu wychodzi około 10 naleśników - na krokiety potrzebujemy tylko 6. Możemy oczywiście użyć naleśników z dowolnego, sprawdzonego przepisu.
Przygotowujemy farsz.
Soczewicę zalewamy 1 1/2 szklanki wody, solimy i gotujemy do momentu wchłonięcia wody i powstania puree (ok 20 minut). W międzyczasie, na rozgrzanym maśle smażymy cebulę i pieczarki. Ugotowaną soczewicę przekładamy do miski, dodajemy pieczarki z cebulą, natkę pietruszki i dokładnie mieszamy. Doprawiamy sola i pieprzem. Na każdy naleśnik wkładamy farsz i zawijamy tak jak krokiety. Obtaczamy w jajku a potem w bułce tartej i smażymy na maśle.
Źródło:http://raspberriescream.blogspot.com/2014/07/krokiety-z-soczewica-i-pieczarkami.html