Wykonanie
Krokiety bardzo lubię. Dotychczas
jadłam w zasadzie tylko krokiety z
kapustą i
pieczarkami . Krokiety z
soczewicą i
pieczarkami to mój bardzo udany debiut.
Soczewica w połączeniu z podsmażonymi
pieczarkami jest pyszna. Obtoczone w
jajku i
bułce tartej, podsmażone na
maśle, z lekko chrupiącą skórką będą bardzo smacznym posiłkiem, na obiad lub kolację. Polecam.
naleśniki:1 szklanka
mleka1 szklanka
wody2
jajka1 1/2 szklanki
mąki1 łyżka
olejuszczypta
solifarsz:1/2 szklanki
soczewicy czerwonej150 g brązowych
pieczarek, drobno pokrojonych1
cebula, drobno posiekana2 łyżki
natki pietruszki, posiekanej
sól i
pieprz2 łyżki
masła1
jajko, roztrzepane
bułka tarta do obtaczaniaSkładniki na naleśniki ubijamy w wysokiej misce i odstawiamy na ok pół godziny. Smażymy naleśniki na dobrej patelni lekko nasączonej tłuszczem. Z przepisu wychodzi około 10 naleśników - na krokiety potrzebujemy tylko 6. Możemy oczywiście użyć naleśników z dowolnego, sprawdzonego przepisu.Przygotowujemy farsz.
Soczewicę zalewamy 1 1/2 szklanki
wody, solimy i gotujemy do momentu wchłonięcia
wody i powstania puree (ok 20 minut). W międzyczasie, na rozgrzanym
maśle smażymy
cebulę i
pieczarki. Ugotowaną
soczewicę przekładamy do miski, dodajemy
pieczarki z
cebulą,
natkę pietruszki i dokładnie mieszamy. Doprawiamy
sola i
pieprzem. Na każdy naleśnik wkładamy farsz i zawijamy tak jak krokiety. Obtaczamy w
jajku a
potem w
bułce tartej i smażymy na
maśle.