Wykonanie
Ostatnio w mojej kuchni królują tarty. Podczas pieczenia tarty z
cukinią i
bakłażanem KLIK zaczęłam się zastanawiać co oprócz
szpinaku, którego nie cierpię, pasowałoby do wytrawnej tarty. W moich procesach myślowych pominęłam też wersje greckie i pizzowe, bo tego jest dużo w
sieci.
W wyniku zderzenia moich szarych komórek powstał przepis na tartę
pieczarkową, jestem tym bardziej dumna, iż jest to mój pierwszy autorski przepis na nowe danie. Powstał on z połączenia przepisu na tartę z
cukinią oraz pierogi z
pieczarkami KLIK .Do przygotowania potrzebne będą:Ciasto:1,5 szklanki
mąki120 g
masła1
żółtko0,5 łyżeczki
soli30 ml
wodyFarsz:500g
pieczarek2
cebule3 łyżki
oleju3 łyżki
bułki tartej1
jajkopieprzZaczynamy od przygotowania farszu.
Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na
oleju,
pieczarki ścieramy na tarce lub drobno kroimy i wrzucamy do
cebuli na patelni, całość smażymy aż do wyparowania
wody. Następnie przekładamy do miski i po ostygnięciu dodajemy
bułkę tartą,
jajko i
pieprz.
Mąkę łączymy z
masłem, a następnie dodajemy
żółtko,
sól i
wodę i wyrabiamy ciasto. W wersji dla leniwych można skorzystać z pomocy robota kuchennego. Wyrobione ciasto owijamy folią i wkładamy na godzinę do lodówki, lub na pół godziny do zamrażalnika.Wyciągamy ciasto z lodówki i wyklejamy nim formę do tarty. Następnie ciasto nakłuwamy widelcem, przykrywamy papierem i wysypujemy na nie
fasolę, aby ciasto nie wyrosło. Wstawiamy je do nagrzanego do 18 0 o C piekarnika na 20 min.Na upieczony spód wykładamy farsz
pieczarkowy i całość wkładamy jeszcze na 5min do piekarnika,aby surowe
jajko z farszu się ścięło. Opcjonalnie można posypać jeszcze tartę
żółtym serem (u mnie w lodówce go zabrakło, dlatego do dekoracji przed podaniem użyłam wędzonego
twarogu).Moja
tarta wyszła dość cienka ponieważ forma której użyłam ma aż 26cm średnicy, następnym razem muszę zwyczajnie zwiększyć proporcje, no ale to był mój pierwszy raz :D