Wykonanie
15:43 Jedz Taniej 3 Comments
Dzisiaj polecam krokiety z
pieczarkami i
mięsem mielonym. Podaję przepis na dość dużą porcję krokietów, więc oprócz 15 zł na składniki, najlepiej przygotować sobie jeszcze trochę miejsca w zamrażarce – będzie na kilka obiadów.______________________________________________________________________________________________Potrzebujemy:Ciasto naleśnikowe (
mąka,
mleko,
jajka,
woda gazowana)500 g
pieczarek,350 g
mięsa mielonego,2
cebule,
sól,
pieprz,
zioła według uznania,posiekana
natka pietruszki,dwa
jajka do panierowania,
bułka tarta,
olejPrzygotowanie:1) smażymy naleśniki2)przygotowujemy farsz:
Pieczarki trzemy na tarce,
cebulę kroimy w drobną kostkę, solimy,
pieprzymy i dusimy, aż
pieczarki zmiękną a ich sok w większości odparuje,Na patelni podsmażamy posolone
mięso mielone,Kiedy
mięso się usmaży wrzucamy je do garnka z
pieczarkami, dusimy chwilę razem. Jeśli farsz jest zbyt rzadki to możemy dodać kilka łyżek
bułki tartej.Doprawiamy
solą,
pieprzem,
natką pietruszki i naszymi ulubionymi
przyprawami.3) zawijamy i obsmażamy krokietyNa górną część każdego naleśnika nakładamy mniej więcej dwie łyżki farszu, składamy boki i całość zwijamy.Gotowe „zawijańce” obtaczamy w
jajku, a kolejnie w
bułce tartej i smażymy na rozgrzanym
oleju na złoty kolor.Krokiety najlepiej smakują z kubeczkiem czerwonego barszczyku do popicia.Smacznego!Agata