Wykonanie
Kotlety z
mięsa mielonego wcale nie muszą być nudne, urozmaicone smakują też dobrze, a może i lepiej ;).
Kapusta dodała im fajnego smaku, troszkę przypominającego gołąbki. Kotleciki są soczyste i aromatyczne.Składniki:
500 g
mięsa mielonego300 g
białej kapusty200 g
pieczarek1 duża
cebula1
jajkołyżka posiekanej
natki pietruszkiłyżka posiekanego
koperku2 łyżki
bułki tartejsól,
pieprzolej na ciasto:1,5 szklanki
mąki3/4 szklanki
mleka1
jajkoPrzygotowanie:
Pieczarki oraz
cebule obieramy i wraz z
kapustą ścieramy na tarce o dużych oczkach lub drobno kroimy. Warzywa podsmażymy na łyżce
oleju aż
woda odparuje, po czym odkładamy do ostygnięcia.
Mięso mielone mieszamy z
jajkiem,
zieleniną,
bułka tartą i podsmażoną
kapustą,
pieczarkami,
cebulą, a następnie wszystko dokładnie mieszamy. Doprawiamy
solą i
pieprzem. Jeśli
mięso nie będzie się kleić można dodać jeszcze troszkę
bułki tartej. Formujemy kotlety ( u mnie wyszło 10 sztuk).Mieszamy wszystkie składniki na ciasto do utworzenia jednolitej masy, obtaczamy w niej kotlety i od razu kładziemy na rozgrzany
olej. Smażymy z obu stron.Smacznego :)