Wykonanie
Pierś z kurczaka z
cytrynowym sosem to propozycja na nieco mniej tuzinkowe podanie drobiu.
Filety z kurczaka są tu obtoczone w panierce z
chińskiej przyprawy "pięć smaków" a następnie podsmażone i upieczone. Pokrojone
potem plastry piersi mają skórkę o lekko orientalnym smaku. Polanie ich odrobiną sosu o
trzech intensywnych smakach - słonym, słodkim i kwaśnym, choć smak
imbiru jest tutaj również dość intensywny - bardzo tu pasuje i stanowi ciekawe urozmaicenie tradycyjnego dania z
drobiowych filetów. Podajemy z
ryżem i liśćmi
sałaty lub dowolna surówką.
2 łyżki
mąki1 łyżeczka
przyprawy chińskiej "pięć smaków"
sól i świeżo zmielony
pieprz2 bardzo duże
piersi z kurczaka3 łyżki
oleju słonecznikowego1
cytryna, pokrojona na 8 częścisok z 1
cytryny2 cm korzenia
imbiru, obranego i startego3 łyżki
miodu3 łyżki jasnego
sosu sojowego1 łyżka miałkiego
cukru brązowego(soft brown sugar)ugotowany
ryż i dowolna surówka do podaniaPiekarnik nagrzewamy do 180 st C.W misce mieszamy
mąkę i
przyprawę "pięć smaków", doprawiamy
solą i świeżo zmielonym
pieprzem. Dodajemy
kurczaka i dobrze obtaczamy.Dużą patelnię umieszczamy na średnim gazie, dodajemy
olej i smażymy
kurczaka ok 5 minut, aż skórka będzie chrupiąca. Przekładamy na ręczniki papierowe.Do żaroodpornego naczynia przekładamy
kurczaka, układamy w nim kawałki
cytryny i pieczemy ok 10-20 minut, lub do momentu, aż
kurczak będzie upieczony.W międzyczasie na patelni rozgrzewamy
olej pozostały po usmażonym
kurczaku, dodajemy
imbir,
miód,
sos sojowy,
sok z cytryny oraz
cukier i podgrzewamy ok 3 minut, aż sos lekko zgęstnieje. Upieczone piersi kroimy na plastry i podajemy polane
cytrynowym sosem.
Pomysł z przepisu Billa Grangera z Sainsbury's Magazine, October 2010