ßßß Cookit - przepis na Pierś z kurczaka z cytrynowym sosem

Pierś z kurczaka z cytrynowym sosem

nazwa

Wykonanie

Pierś z kurczaka z cytrynowym sosem to propozycja na nieco mniej tuzinkowe podanie drobiu. Filety z kurczaka są tu obtoczone w panierce z chińskiej przyprawy "pięć smaków" a następnie podsmażone i upieczone. Pokrojone potem plastry piersi mają skórkę o lekko orientalnym smaku. Polanie ich odrobiną sosu o trzech intensywnych smakach - słonym, słodkim i kwaśnym, choć smak imbiru jest tutaj również dość intensywny - bardzo tu pasuje i stanowi ciekawe urozmaicenie tradycyjnego dania z drobiowych filetów. Podajemy z ryżem i liśćmi sałaty lub dowolna surówką.
2 łyżki mąki
1 łyżeczka przyprawy chińskiej "pięć smaków"
sól i świeżo zmielony pieprz
2 bardzo duże piersi z kurczaka
3 łyżki oleju słonecznikowego
1 cytryna, pokrojona na 8 części
sok z 1 cytryny
2 cm korzenia imbiru, obranego i startego
3 łyżki miodu
3 łyżki jasnego sosu sojowego
1 łyżka miałkiego cukru brązowego(soft brown sugar)
ugotowany ryż i dowolna surówka do podania
Piekarnik nagrzewamy do 180 st C.
W misce mieszamy mąkę i przyprawę "pięć smaków", doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Dodajemy kurczaka i dobrze obtaczamy.
Dużą patelnię umieszczamy na średnim gazie, dodajemy olej i smażymy kurczaka ok 5 minut, aż skórka będzie chrupiąca. Przekładamy na ręczniki papierowe.
Do żaroodpornego naczynia przekładamy kurczaka, układamy w nim kawałki cytryny i pieczemy ok 10-20 minut, lub do momentu, aż kurczak będzie upieczony.
W międzyczasie na patelni rozgrzewamy olej pozostały po usmażonym kurczaku, dodajemy imbir, miód, sos sojowy, sok z cytryny oraz cukier i podgrzewamy ok 3 minut, aż sos lekko zgęstnieje. Upieczone piersi kroimy na plastry i podajemy polane cytrynowym sosem.
Pomysł z przepisu Billa Grangera z Sainsbury's Magazine, October 2010
Źródło:http://raspberriescream.blogspot.com/2014/01/piers-z-kurczaka-z-cytrynowym-sosem.html