ßßß Cookit - przepis na CYTRYNOWO-IMBIROWY KURCZAK

CYTRYNOWO-IMBIROWY KURCZAK

nazwa

Wykonanie

Rewelacyjny przepis Billa Grangera, australijskiego restauratora i autora książek kulinarnych oraz gospodarza programów kulinarnych KUCHNIA TV.
Składniki (dla 2 osób):
1 podwójny filet z kurczaka (nieduży),
2-3 łyżki oleju z pestek winogron,
1 cytryna,
2 łyżki miodu,
sok z 1/2 cytryny,
2 łyżki białego, wytrawnego wina,
2 łyżki sosu sojowego,
1 łyżka brązowego cukru,
3-4 cm kawałek świeżego imbiru,
3 łyżki wywaru z kurczaka,
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
sól,
świeżo mielony pieprz.
Wykonanie:
Oczyszczone i osuszone piersi kurczaka obtaczamy w mące, wymieszanej z solą, pieprzem i przyprawą „pięć smaków". Mięso obsmażamy z obu stron na odrobinie gorącego oleju. Kiedy się zrumieni, przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy około 8 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 150 stopni C. Odkrawamy piętki z cytryny i następnie kroimy ją w ósemki. Do rondla wlewamy olej, wrzucamy cytrynę i imbir, pokrojony w zapałki, chwilę podsmażamy, mieszając. Dodajemy miód, cukier oraz sok z cytryny. Sos przez chwilę odparowujemy, żeby nabrał konsystencji syropu. Wlewamy wino i sos sojowy oraz wywar z kurczaka. Dodajemy 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej, rozpuszczonej w zimnej wody i doprowadzamy do wrzenia. Mięso kroimy po skosie ostrym nożem na plastry. Powinno być wilgotne w środku, a chrupiące z zewnątrz. Kurczaka polewamy sosem i dekorujemy listkami kolendry.
Smacznego!
Przepis z programu "Kuchnia Billa" dodaję do akcji:
Źródło:http://bosko-bo-wlosko.blogspot.com/2013/10/cytrynowo-imbirowy-kurczak.html