Wykonanie
Rewelacyjny przepis Billa Grangera, australijskiego restauratora i autora książek kulinarnych oraz gospodarza programów kulinarnych KUCHNIA TV.
Składniki (dla 2 osób):1 podwójny
filet z kurczaka (nieduży),2-3 łyżki
oleju z pestek
winogron,1
cytryna,2 łyżki
miodu,sok z 1/2
cytryny,2 łyżki białego,
wytrawnego wina,2 łyżki
sosu sojowego,1 łyżka
brązowego cukru,3-4 cm kawałek świeżego
imbiru,3 łyżki
wywaru z kurczaka,2 łyżeczki
mąki ziemniaczanejsól,świeżo mielony
pieprz.Wykonanie:Oczyszczone i osuszone
piersi kurczaka obtaczamy w
mące, wymieszanej z
solą,
pieprzem i
przyprawą „pięć smaków".
Mięso obsmażamy z obu stron na odrobinie gorącego
oleju. Kiedy się zrumieni, przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy około 8 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 150 stopni C. Odkrawamy piętki z
cytryny i następnie kroimy ją w ósemki. Do rondla wlewamy
olej, wrzucamy
cytrynę i
imbir, pokrojony w zapałki, chwilę podsmażamy, mieszając. Dodajemy
miód,
cukier oraz
sok z cytryny. Sos przez chwilę odparowujemy, żeby nabrał konsystencji
syropu. Wlewamy
wino i
sos sojowy oraz
wywar z kurczaka. Dodajemy 2 łyżeczki
mąki ziemniaczanej, rozpuszczonej w zimnej
wody i doprowadzamy do wrzenia.
Mięso kroimy po skosie
ostrym nożem na plastry. Powinno być wilgotne w środku, a chrupiące z zewnątrz.
Kurczaka polewamy sosem i dekorujemy listkami
kolendry.
Smacznego!Przepis z programu "Kuchnia Billa" dodaję do akcji: