Wykonanie
Wróbelki ćwierkają najbliższy weekend będzie piękna
słoneczna pogoda. To się dobrze składa w sobotę rozpalam grilla, a wraz z ,nim powstaną pyszne dania. Jedną z moich propozycji na sobotę są szaszłyki
z piersi kurczaka podane na
ryżu z sosem z dipem
paprykowym na bazie
oleju rzepakowego jest naturalnym źródłem kwasów omega ponieważ zdrowy, bez charakterystycznego zapachy,jest numer jeden w mojej kuchni. Szaszłyki wyszły genialne w smaku i co ważne dietetyczne.Niebo w gębie :)
Składniki50 dag
piersi z kurczaka na glazurę1/4 szkl
wina wytrawnego1/4 szkl
sosu sojowego2 łyżki
oleju rzepakowego1 łyżka
cukru brązowego1/4 łyżeczki
imbiru w proszku.dip
paprykowy1
papryka czerwonaklika kawałków marynowanej
papryki3 łyżki
oleju rzepakowegosól,
pieprz do smakudodatkowo100g
ryżu.
wykonanieGlazuraDo miseczki wlewamy
olej,
wino ,
sos sojowy,
cukier brązowy,
imbir dokładnie wszystko mieszamy.
Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy kroimy na paski. Wkładamy do glazury wkładamy do lodówki na dwie godziny. Kawałki piersi nakładamy na patyczki do szaszłyków. Szaszłyki układamy na rozgrzanym ruszcie i pieczemy często przewracając. Co jakiś czas smarujemy naszą marynatą.
Paprykę pieczemy 15 minut w 250 stopniach, następnie obieramy ze skórki wkładamy do miski dodajemy kilka kawałów
papryki marynowanej wlewamy
olej rzepakowy wszystko miksujemy blenderem doprawiamy do smaku
solą i
pieprzem.
Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniuSmacznego