Wykonanie
Osoby odwiedzające mój blog na pewno zauważyły, że często w moich daniach występuje
ryż.
Ryż bardzo lubię i tym razem jest on również obowiązkowym składnikiem przygotowanej potrawy. Do przygotowania tego dania użyłam
ryżu basmati firmy Uncle Ben’s, świeżego
pstrąga łososiowego pieczonego w
mleczku kokosowym i
fasolki szparagowej.Biorąc udział w akcji "Zostań szefem kuchni" mój przepis
Sałatka z
melona,
kiwi i
ryżu został wyróżniony i otrzymałam wielką pakę z produktami firmy Uncle Ben’s, której produkty są bardzo smaczne i dobrej jakości.
Składniki:(na 2 osoby)125 g (jeden woreczek)
ryżu basmati (u mnie Uncle Ben’s)300 g
pstrąga łososiowego lub
łososia (u mnie
pstrąg)200 ml (1/2 puszki)
mleczka kokosowego250 - 300 g
fasolki szparagowej świeżej lub z puszki4 łyżki
sosu sojowego1/2 łyżeczki
miodu3 łyżki
soku z limonki lub
cytryny1/2 łyżeczki
imbiru w proszku lub łyżeczka świeżego startego na tarce
pieprzsólPrzygotowanie:
Pstrąga oczyścić z łusek i ości, umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki.Z
sosu sojowego,
cytryny,
miodu,
mleczka kokosowego i
imbiru rozmieszać sos, który wlać do naczynia żaroodpornego i położyć na nim
rybę skórą do góry, odstawić na 20 minut. Po tym czasie wstawić naczynie do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na 15 - 20 minut.
Ryż ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu lub tak jak u mnie:W garnku o grubym dnie zagotować 1,5 szklanki lekko osolonej
wody i wsypać 3/4 szklanki
ryżu. Gotować pod przykryciem 9 minut (nie mieszać), ale unosić co pewien czas pokrywkę by
ryż nie wykipiał. Po ugotowaniu wymieszać, przykryć i odstawić na 5 minut.Świeżą
fasolkę umyć, włożyć do lekko osolonej
wody i gotować, aż będzie miękka lecz jeszcze sprężysta (5 - 6 minut). Po ugotowaniu pokroić na mniejsze kawałeczki i wymieszać z ugotowanym
ryżem.
Fasolki z puszki nie gotować.Wlać do rondelka sos
spod pieczonej
ryby, doprawić
solą i
pieprzem do smaku, zagotować i ewentualnie jeśli lubimy gęste sosy, zagęścić go łyżeczką
mąki rozmieszanej w niewielkiej ilości zimnej
wody (po dodaniu
mąki ponownie zagotować).Na talerz wyłożyć
ryż z
fasolką, pozostawiając środek pusty. Z
pstrąga zdjąć skórę, podzielić na mniejsze kawałki, włożyć je w pozostawione miejsce na talerzu i wszystko polać przygotowanym sosem.