Wykonanie
Babka cafe latte to prosta, trójkolorowa babka łącząca w sobie trzy smaki,
waniliowy,
kawowy i
kakaowy. Jest dość wilgotna, nie za słodka, dlatego
lukier, o lekko
kawowym smaku odrobiną ją dosładza. Babka choć prosta i zwyczajna jest smaczna a piękne barwy, przypominające cafe latte czynią ją atrakcyjnym
kąskiem na
stole.
250 g
masła lub
margaryny200 g
cukru2 łyżeczki
cukru z prawdziwą
wanilią4
jajka350 g
mąki2 łyżeczki
proszku do pieczeniaszczypta
soli75 ml
mleka2 łyżeczki
kawy rozpuszczalnej(dałam zwykłą mieloną)3 łyżeczki
kakaoLukier:150 g
cukru pudru3-4 łyżki bardzo mocnej zaparzonej
kawykakao do posypaniaPiekarnik nagrzewamy do 180 st C, dużą keksówkę natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia.
Masło ucieramy z
cukrem i
cukrem waniliowym, dodajemy stopniowo po 1
jajku, dokładnie ucierając po każdym dodaniu. Dodajemy przesianą
mąkę z proszkiem i
solą i
mleko. Mieszamy. Ciasto dzielimy na 3 części. Do jednej dodajemy
kawę, do drugiej
kakao a trzecią pozostawiamy jasną. Ciasto przekładamy do keksówki. Najpierw część z
kawą,
potem z
kakao a na wierzch część jasną. Pieczemy w nagrzanym piekarniku ok 1 godziny. Ciasto wyjmujemy i studzimy.Przygotowujemy
lukier.
Cukier puder umieszczamy w naczyniu i dolewamy
kawę mieszając, tak aby
lukier był gładki i miał konsystencję łatwą do rozsmarowania. Lukrem polewamy wierzch ciasta i posypujemy
kakao.
Inspiracja z WŻ