Wykonanie
Ekstremaklnie
kawowe, wilgotne, mięciuteńkie i pyszne... Całości dopełnia
lukier o smaku...
kawy :)Ciasto samo w sobie nie jest za słodkie.
Słodycz w nim to
lukier, ale nie rezygnujcie z niego, dodaje bowiem ciastu charakteru...Przepis znaleziony na blogu Gotuje bo lubię z małymi zmianami. Polecam baaardzo :)Składniki:1/4 szkl gorącego
mleka12 łyżeczek
kawy rozpuszczalnej1 szklanka
mąki2/3 łyżeczki
proszku do pieczenia1 szczypta
soli120g bardzo miękkiego
masła3/4 szkl
cukru2
jajkapolewa lukrowa:1 łyżeczka
kawy3-4 łyżeczki gorącego
mleka3/4 szkl
cukru pudruKawę rozpuścić w gorącym
mleku i odstawić do całkowitego wystudzenia.
Jajka ubić z
cukrem, dodać powoli
masło i nadal ubijać. Dodać
sól, przesianą
mąkę i
proszek do pieczenia. Ucierać do gładkości ok 1-2 min. Na koniec dodać wystudzoną
kawę i miksować kolejne 2 minuty.Ciasto przelać do natłuszczonej i wysypanej
kaszą manną formy (keksówka 22 cm, lub mała babkowa z kominem o średnicy 20 cm). Wstawić do nagrzanego do 175-180 stopni piekarnika i piec ok 45 minut do suchego patyczka. Upieczone ciasto wyjąc z formy i wystudzić na kratce.W tym czasie zrobić
lukier.
Kawę rozpuścić w gorącym
mleku. Dodać
cukier puder i dobrze rozetrzeć. Jeśli jest zbyt gęste dodać odrobinę
mleka, a jeśli zbyt rzadkie dosypać
cukru pudru. Gotowym lukrem polać wystudzone ciasto.Smacznego :)