Wykonanie
Coś dla miłośników
kawy. Pachnie intensywnie i smakuje jak filiżanka "neski", do tego jest wilgotne i puszyste.
Kawy w cieście jest sporo, więc uważajcie, żeby nie przesadzić :) Ciekawa alternatywa dla ciast
czekoladowych.
Sprawa lukru. Kasiaaa24, która zamieściła ten przepis w Galerii Potraw twierdzi, że jest niezbędny. Tak więc przy pierwszym pieczeniu zróbcie z lukrem, a
potem ocenicie sami. Dla nas
lukier był za słodki i następnym razem zrobię bez.Porcja na małą keksówkę. Piekłam w tortownicy 22cm i zrobiłam 1 , 5 porcji.
Składniki:1/4 szklanki
mleka12 pełnych łyżeczek
kawy rozpuszczalnej1 szklanka
mąki2/3 łyżeczki
proszku do pieczenia1 szczypta
soli120 g bardzo miękkiego
masła3/4 szklanki
cukru2 duże
jajkaLukier:3/4 szklanki
cukru pudru2 łyżeczki
mleka1 łyżeczka
kawy rozpuszczalnejWykonanie:
Kawę zalewamy gorącym
mlekiem i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni.
Jajka ubijamy z
masłem, dodajemy
cukier, a następnie
kawę oraz wszystkie suche składniki wcześniej wymieszane. Nie przejmujcie się, jeśli będziecie
mieć wrażenie że ciasto się zważyło, tak może zareagować
masło po dodaniu
kawy. Miksujemy ok dwóch minut.Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia i lekko natłuszczonej keksówki i pieczemy ok 45 minut (najlepiej sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest już suche). Po wyjęciu z piekarnika ciasto odstawiamy na około dwie godziny aby wystygło.Przestudzone ciasto wyjmujemy z keksówki i umieszczamy na półmisku i polewamy lukrem. Aby przygotować
lukier łączymy
cukier z
kawą, a następnie dodajemy
mleko i energicznie mieszamy aż uzyskamy raczej gęsty
lukier. Jeśli wydaje się Wam, że
lukier jest za gęsty możecie dodać jeszcze kilka kropel
mleka, a jeśli za rzadki, to dodajcie odrobinę
cukru. Polukrowane ciasto wstawiamy na ok 30 minut do lodówki aby
lukier stężał, a następnie wyjmijcie je, ponieważ ciasto nie powinno byc trzymane w lodówce.Moje uwagi:* od siebie dodałam startą
białą czekoladę, dla ozdoby* przepis jest autorstwa Kaaasi24