Wykonanie
Dziś Dzień Kobiet - musi być babka ! ;-)
Wilgotna i puszysta babka łącząca 3 smaki -
waniliowy,
kawowy i
kakaowy.Myślę że może umilić świąteczny stół swoimi kolorami i smakiem, ale jako weekend-owe ciasto też się świetnie nadaje.Nie jest bardzo słodka, dlatego
kawowy lukier posypany
kakao świetnie się tu sprawdza i dodaje również smaku, nie radzę z niego rezygnować.Bardzo prosta w wykonaniu, to typowe ciasto ucierane.U nas była 2 dni, z każdym dniem zyskuje na smaku, polecam owinąć w papier a
potem w folię aluminiową i tak przechowywać, nie ma z tym problemu bo
lukier ładnie zastyga.
Porcja jest na sporą foremkę keksową lub babkową, ja swoją piekłam w keksówce 25x8 i ciasto prawie wyszło z formy :) wyszła bardzo wysoka.Ciasto *250 g miękkiego
masła200 g
cukru2 łyżeczki
cukru z
wanilią4
jajka350 g
mąki2 łyżeczki
proszku do pieczeniaszczypta
soli80 ml
mleka2 łyżeczki
kawy rozpuszczalnej (może być zwykła mielona)3 łyżeczki
kakaoLukier:180 g
cukru pudru2 łyżki
kawy rozpuszczalnej rozrobiłam z odrobiną wrzątku- dodałam tyle aby uzyskać porządany kolor lukru - jasnokremowy (mała łyżeczka płynu)łyżeczka
mleka skondensowanego ( użyłam z tuby)kilka kropel ekstraktu z gorzkich
migdałów (
amaretto)ciemne
kakao do posypania wierzchuNastawiamy piecyk na 180 stopni.Dużą keksówkę natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia.Miękkie maso ucieramy z
cukrem i
wanilią na jasną masę, dodajemy po jednym
jajku za każdym razem dokładnie miksując.
Mąkę przesiewamy z proszkiem,
solą. Dodajemy do masy partiami na przemian z
mlekiem.Nie miksujemy zbyt długo. Dzielimy masę na 3 części, jedną pozostawiamy jasną, do drugiej dodajemy
kawę, do trzeciej
kakao. Krótko miksujemy do połączenia składników poszczególnych mas.Na dno formy wykładamy kolejno masę
kawową,
potem kakaową, na wierzch
waniliową.Pieczemy ok 50 minut do suchego patyczka na niższej półce pieca.Ostudzone ciasto pokrywamy lukrem.
źródło przepisu* Postanowiłam dopisać ogólne uwagi udanej puszystej babki, ciasta ucierane zawsze mi wychodzą, pod warunkiem:- składniki, czyli
jajka,
masło,
jogurt,
mleko itd. muszą być wcześniej wyjęte z lodówki, inaczej ciasto się nie uda- należy dość długo i cierpliwie ucierać na początek bardzo miękkie
masło z
cukrem na jasną masę, tak by nie było grudek
cukru, a
jajka dodawać stopniowo po jednym za każdym razem ucierając- po dodaniu
mąki z proszkiem nie miksować już zbyt długo, tylko do połączenia składników i najlepiej dodawać płyn (czyli
mleko,
jogurt lub
maślankę zależy od przepisu) i
mąkę na zmianę, wtedy ciasto nie
traci lekkości.- piekarnik nie może być nastawiony na zbyt wysoką temperaturę ( najlepiej 160-170 na termoobiegu) bo ciasto ucierane rośnie powoli, pieczenie trwa ok. 45-55 minut