Wykonanie
Chleb rosyjski - ten pyszny i niesamowicie prosty do wykonania
żytni chleb na zakwasie, powstał jako pierwszy bochenek z dopiero co przygotowanego zakwasu(stary niestety musiałam wyrzucić, nie przetrwał tygodni wegetowania bez dokarmiania).
Chleb nie wymaga zagniatania, co jest dodatkowym jego atutem. Polecam nie tylko początkującym piekarzom.
40 g zakwasu żytniego150 g
mąki żytniej100 g
wodySkładniki mieszamy i odstawiamy na 6 godzin w temperaturze 30 st C( ja jak zwykle zostawiłam na noc w temperaturze pokojowej)Ciasto:
255 g zakwasu200 g
mąki żytniej150 g
mąki pszennej(u mnie chlebowa)8 g
soli30 g patoki (można zastąpić
miodem-u mnie, golden
syrupem lub
syropem buraczanym)1 g suchych
drożdży(opcjonalnie)240 g
wodySkładniki mieszamy(krótko, łyżką), przekładamy do miski wysmarowanej
olejem, przykrywamy folią i odstawiamy na ok 1 1/2 godziny w temperaturze 28-30 st C.Wyrośnięte ciasto przekładamy na mokrą deskę i mokrymi rękami formujemy bochenek. Staramy się nie zgniatać ciasta zbyt mocno.Przekładamy bochenek do formy, wygładzamy mokrą ręką lub
łopatką.Formę przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrastania w temperaturze pokojowej ok 40 minut.Piekarnik nagrzewamy do 210-220 st C i pieczemy 55-65 minut.Przed włożeniem
chleba do piekarnika i przed wyjęciem można spryskać bochenek
wodą.Przepis z forum cincin