Wykonanie
Coraz chętniej sięgam po
chlebowe przepisy. Dzisiaj upiekłam niezbyt duży chlebek, o smacznym wnętrzu i pysznej skórce.
Chleb, przy którym się nie napracowałam jedynie zaplanowałam go wczoraj. Ale u mnie pieczenie
chleba i tak musi być przewidziane wcześniej bo mieszkając w małym
mieście, nie w każdym sklepie dostanę
razową mąkę żytnią o pszennej nie wspomnę. A dzisiejszy chlebek polecam. Przepis znalazłam tutaj.
Składniki:100 g
mąki żytniej (użyłam typ 2000 czyli razowej)300 g
mąki pszennej1,5 łyżeczki
soli2 gramy świeżych
drożdży250 ml
wodyWszystkie składniki wymieszać w misce. Przykryć i zostawić na 12-18 godzin. Keksówkę o długości 26-30 cm wysmarować
olejem, wysypać
otrębami żytnimi. Przełożyć ciasto, wierzch oprószyć
mąką, odstawić do wyrastania (ciasto powinno wypełnić formę do pieczenia w czasie 30-60 minut).Piekarnik rozgrzać do 230 st C.Na dno wsypać 1 szklankę kostek
lodu.Wstawić wyrośnięty
chleb.Po 10 minutach, zmniejszyć temp. do 210 st C i dopiekać kolejne 30-40 minut.Smacznego:)