Wykonanie
Jak nie piekłam
chleba to nie piekłam, a teraz piekę co drugi dzień..Mam jeszcze w zanadrzu przepis na
chleb i muszę wypróbować, tak więc nie będzie to jeszcze ostatni
chleb , który dołączę do zabawy "Upiecz Smakowity
Chleb!", której patronem są Zakłady Tłuszczowe "Kruszwica", producent
margaryny "Smakowita".50 dkg
mąki pszennej1 szkl.
mąki pełnoziarnistej1/2 l ciepłej
wody5 dkg
drożdży1 łyżeczka
soliDrożdże rozpuścić w 1/3 szkl.
wody , następnie dodać wszystkie składniki i wyrobić[moje ciasto zagniatał robot].Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i zostawić na 30 minut do wyrośnięcia, a następnie przełożyć na stolnicę, wyrabiać tak by nie kleiło się do rąk .Przełożyć do foremki, przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut. Wyrośnięte ciasto posmarować lekko
wodą i piec w rozgrzanym do 200 stopni piekarnika przez 40 minut .