ßßß Cookit - przepis na Bialy chleb na zakwasie (szybki)

Bialy chleb na zakwasie (szybki)

nazwa

Wykonanie

Podczas ostatnich upalow prawie nie ruszlam sie z domu. Takze wszelkie przepisy na chleb, ktory wymaga czasu, nastawiania zaczynu na noc, wyrabiania, skladania, przekaldania z miski do miski, formowania bochenka jakos zupelnie przestaly mi pasowac. Dlatego bardzo "uratowal" mnie ten wlasnie chleb :) Z Pracowni wypiekow od Liski . Widzialam tez ten przepis u Cukrowej Wrozki w blogu Cukrowa Wrozka czaruje Polecam- bardzo dobry i szybki.
Cytuje przepis:
500 g mąki pszennej (najlepiej chlebowej, ale może być i inna)
300 g wody
150 g zakwasu z mąki żytniej
płaska łyżeczka soli
8 g świeżych drożdży
Wszystkie składniki zmiksować mikserem. Ciasto powinno być raczej gęste. Przykryć miskę ściereczką i odstawić na 2 godziny. Nie wiem, czy w tym czasie powinno wyrosnąć, bo piekarz ze mnie początkujący, ale moje jeśli urosło, to minimalnie.
Po tym czasie przełożyć ciasto do natłuszczonej keksówki i wierzch posypać mąką, lub spryskać oliwą. Odstawić na godzinę. I już wyrosło. :]
Piec w 210 stopniach około 40 minut.
Przepis dodaje do akcji:
Źródło:http://zkartoflanegopola.blox.pl/2011/08/Bialy-chleb-na-zakwasie-szybki.html