Wykonanie
Chleb upieczony w domu samodzielnie jest najlepszy..a ten nie wymaga zbytnio dużego nakładu pracy..wystarczy wymieszać składniki i pozostawić tak na około 14 godzin,a następnie przełożyć do foremki.. Zauberi radziła [ bo u niej wypatrzyłam ten chlebek], żeby zrobić od razu z większej porcji i tak tez zrobiłam..Cytuję za Zauberi, łącznie z jej zmianami..[ zrobiłam tak samo]..Porcja na małą keksówkę:100 g
mąki żytniej (użyłam razowej)300 g
mąki pszennej1,5 łyżeczki
soli (dałam 1 łyżeczkę)2 gramy świeżych
drożdży (dałam 4)250 ml
wody*1 łyżka zakwasu żytniego - opcjonalnie, ja dałam na próbę i dla smakuWszystkie składniki wymieszać w misce. Przykryć i zostawić na 12-18 godzin (u mnie zazwyczaj 12). Keksówkę o długości 26-30 cm wysmarować
olejem, wysypać
otrębami. Przełożyć ciasto, wierzch oprószyć
mąką, odstawić do wyrastania na 30-60 minut. Piekarnik rozgrzać do 230 stopni. Na dno wsypać 1 szklankę kostek
lodu lub wlać szklankę
wody. Wstawić wyrośnięty
chleb. Po 10 minutach, zmniejszyć temperaturę do 210 stopni i dopiekać kolejne 30-40 minut.