Wykonanie
Naprawde wciagnelam sie w pieczenie
chleba, choc raz na tydzien jakis pieke. Ten jest naprawde pyszniutki- "faza" na
chleby drozdzowe nadal u mnie trwa.Przepis zaczerpnelam stad: http://www.flowerek.com/pieczywo/chleb-wiejski-bauernbrot/ . Autorce serdecznie dziekuje.
Składniki:(na 1 bochenek)Zaczyn:120g
mąki pszennej30g
mąki żytniej z pełnego przemiału (ja użyłam typ 1150)100g
wody2g świeżych
drożdży2g
soliCiasto ostateczne:290g
mąki pszennej60g
mąki żytniej z pełnego przemiału220g
wody7g świeżych
drożdży8g
soli254g zaczynuNa zaczyn wszystkie składniki wymieszać i dobrze zagnieść. Przykryć wilgotną ściereczką i odstawić na noc w temp. 16 stopni.Na drugi dzień 7g
drożdży rozrobić w małej ilości
wody. Resztę
wody dodać do zaczynu i również go rozprowadzić. Wszystkie składniki, łącznie z zaczynem, lecz bez
soli, umieścić w misce i ugniatać 4 minuty zaczynając od wolnych obrotów, a kończąc na szybkich (u mnie 1 i 2, bo tylko tyle
mogę). Następnie dodać
sól i na średnich obrotach zagniatać przez około 6 minut. Ciasto przykryć i odstawić na godzinę do wyrośnięcia. W
między czasie, po 30 minutach, raz złożyć. Po godzinie uformować okrągły bochenek, włożyć do koszyczka (ja używam też miski wysmarowanej
olejem i wysypanej
otrębami lub
mąką) i odstawić przykryte na kolejne 60 minut do wyrośnięcia.Piekarnik podgrzać do 230 stopni, blachę, na której będzie pieczony
chleb, równeż podgrzać. Wyłożyć wyrośnięty
chleb (wyrzucić delikatnie z koszyczka), naciąć i piec 15 minut, po czym na chwilę otworzyć drzwi piekarnika, aby wypuścić parę. Piec kolejne 20 minut, przy czym ostatnie 5 minut piec przy lekko uchylonych drzwiach piekarnika. Ostudzić na kratce.