ßßß Cookit - przepis na Brownies podwójnie czekoladowe

Brownies podwójnie czekoladowe

nazwa

Wykonanie

Do umieszczenia przepisu na to brownies podwójnie czekoladowe zostałam przynaglona przez jedną z jego konsumentek, która koniecznie postanowiła je upiec samodzielnie. W trakcie spisywania zauważyłam, że niedokładnie przeczytałam przepis i zrobiłam je nieco inaczej. Brownies było jednak tak pyszne, że postanowiłam tą zmienioną wersję umieścić, a zrobienia oryginalnej wersji już się nie mogę doczekać, bo brzmi bardzo interesująco. Tymczasem polecam to jedno z pyszniejszych brownies. Wszystkim którzy je konsumowali, a było ich sporo, bardzo smakowało.
250 g masła, plus dodatkowo do natłuszczenia
250 g deserowej czekolady(plain, min 50% kakao)
100 g białej czekolady, w kawałkach
4 jajka
175 g jasnego cukru muscovado
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
75 g mąki, przesianej
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka kakao, przesianego
100 g orzechów pecan (można zastąpić orzechami włoskimi)
szczypta soli
Piekarnik nastawiamy na 200 st C. Natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia kwadratową foremkę o bokach 20 , 5 cm.
Czekoladę i masło rozpuszczamy w rondelku o grubym dnie lub w kąpieli wodnej.
Do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier, ekstrakt z wanilii i ucieramy do "białości".
Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, kakao, orzechy, białą czekoladę i szczyptę soli, potem dokładnie łączymy z rozpuszczoną czekoladą. Delikatnie mieszamy. Masę wlewamy do przygotowanej foremki. Pieczemy przez 20-25 minut. Pozostawiamy do wystudzenia w foremce, po czym kroimy na kwadraty.
Nieco zmieniony przepis z książki "Favourite cakes, bakes & cupcakes" wydawnictwa Good Housekeeping"
Źródło:http://raspberriescream.blogspot.com/2011/11/brownies-podwojnie-czekoladowe.html