Wykonanie
Do umieszczenia przepisu na to brownies podwójnie
czekoladowe zostałam przynaglona przez jedną z jego konsumentek, która koniecznie postanowiła je upiec samodzielnie. W trakcie spisywania zauważyłam, że niedokładnie przeczytałam przepis i zrobiłam je nieco inaczej. Brownies było jednak tak pyszne, że postanowiłam tą zmienioną wersję umieścić, a zrobienia oryginalnej wersji już się nie
mogę doczekać, bo brzmi bardzo interesująco. Tymczasem polecam to jedno z pyszniejszych brownies. Wszystkim którzy je konsumowali, a było ich sporo, bardzo smakowało.
250 g
masła, plus dodatkowo do natłuszczenia250 g
deserowej czekolady(plain, min 50%
kakao)100 g
białej czekolady, w kawałkach4
jajka175 g jasnego
cukru muscovado1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii75 g
mąki, przesianej1/4 łyżeczki
proszku do pieczenia1 łyżka
kakao, przesianego100 g
orzechów pecan (można zastąpić
orzechami włoskimi)szczypta
soliPiekarnik nastawiamy na 200 st C. Natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia kwadratową foremkę o bokach 20 , 5 cm.
Czekoladę i
masło rozpuszczamy w rondelku o grubym dnie lub w kąpieli
wodnej.Do miski wbijamy
jajka, dodajemy
cukier, ekstrakt z
wanilii i ucieramy do "białości".Dodajemy
mąkę,
proszek do pieczenia,
kakao,
orzechy,
białą czekoladę i szczyptę
soli,
potem dokładnie łączymy z rozpuszczoną
czekoladą. Delikatnie mieszamy. Masę wlewamy do przygotowanej foremki. Pieczemy przez 20-25 minut. Pozostawiamy do wystudzenia w foremce, po czym kroimy na kwadraty.
Nieco zmieniony przepis z książki "Favourite cakes, bakes & cupcakes" wydawnictwa Good Housekeeping"