ßßß Cookit - przepis na Brownies na kruchym spodzie

Brownies na kruchym spodzie

nazwa

Wykonanie

Takiego brownies, na kruchym pysznym, maślanym spodzie jeszcze u mnie na blogu nie było! Nie tylko dodatek kruchego spodu jest niezwykły. Czekoladowa masa również odbiega od tradycyjnej receptury, zamiast cukru bowiem, użyte jest skondensowane, słodzone mleko. Efekt? Coś pysznego. Niestety bezwstydnie zjadłam prawie całą foremkę pomimo, że staram się unikać słodyczy. Smak tego brownies to przysłowiowe niebo w gębie. Bardzo polecam.
spód:
1 szklanka (150 g) mąki
4 łyżki cukru
120 g masła
wierzch:
4 łyżki mąki ze środkiem spulchniającym( lub zwykłej ze szczyptą proszku do pieczenia)
4 łyżki kakao
1 duże jajko
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 puszka mleka skondensowanego słodzonego (400 g)
200 g czekolady mlecznej, startej
2/3 szklanki (90 g) orzechów włoskich
Piekarnik nagrzewamy do 180 st C/ Natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia kwadratową foremkę o bokach 23 cm.
Mąkę mieszamy z cukrem, dodajemy pokrojone w kawałki masło. Składniki łączymy tak, aby powstała drobna kruszonka. Ciasto wgniatamy do foremki. Pieczemy ok 15 minut, aż lekko zacznie się rumienić. Odstawiamy do wystygnięcia.
Mąkę i kakao mieszamy w misce, dodajemy jajko, ekstrakt z wanilii i mleko skondensowane i mieszamy. Dodajemy startą czekoladę i orzechy. Mieszamy. Masę wykładamy na podpieczony spód. Pieczemy przez 20-25 minut. Studzimy i kroimy na kwadraty.
Przepis z książki "Divine Chocolate"
Źródło:http://raspberriescream.blogspot.com/2016/03/brownies-na-kruchym-spodzie.html