Wykonanie
Takiego brownies, na kruchym pysznym, maślanym spodzie jeszcze u mnie na blogu nie było! Nie tylko dodatek kruchego
spodu jest niezwykły. Czekoladowa masa również odbiega od tradycyjnej receptury, zamiast
cukru bowiem, użyte jest skondensowane, słodzone
mleko. Efekt? Coś pysznego. Niestety bezwstydnie zjadłam prawie całą foremkę pomimo, że staram się unikać
słodyczy. Smak tego brownies to przysłowiowe niebo w gębie. Bardzo polecam.
spód:1 szklanka (150 g)
mąki4 łyżki
cukru120 g
masławierzch:4 łyżki
mąki ze środkiem spulchniającym( lub zwykłej ze szczyptą
proszku do pieczenia)4 łyżki
kakao1 duże
jajko1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii1 puszka
mleka skondensowanego słodzonego (400 g)200 g
czekolady mlecznej, startej2/3 szklanki (90 g)
orzechów włoskichPiekarnik nagrzewamy do 180 st C/ Natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia kwadratową foremkę o bokach 23 cm.
Mąkę mieszamy z
cukrem, dodajemy pokrojone w kawałki
masło. Składniki łączymy tak, aby powstała drobna kruszonka. Ciasto wgniatamy do foremki. Pieczemy ok 15 minut, aż lekko zacznie się rumienić. Odstawiamy do wystygnięcia.
Mąkę i
kakao mieszamy w misce, dodajemy
jajko, ekstrakt z
wanilii i
mleko skondensowane i mieszamy. Dodajemy startą
czekoladę i
orzechy. Mieszamy. Masę wykładamy na podpieczony spód. Pieczemy przez 20-25 minut. Studzimy i kroimy na kwadraty.Przepis z książki "Divine Chocolate"