Wykonanie
Do
Orzechowego Tygodnia nie trzeba mnie było namawiać. Tak naprawdę, to dla mnie
orzechowy, mógłby być cały rok, bo
orzechy uwielbiam. Z
orzechami pecan, które są głównym bohaterem dzisiejszego wpisu zapoznałam się dopiero na emigracji. Wcześniej, nie wiedziałam nawet o ich istnieniu. Są bardzo podobne do
orzecha włoskiego, lekko od niego lekko słodsze i mają mniej pofałdowany, smuklejszy wygląd, co można zobaczyć na zdjęciu:). Z powodzeniem można więc je zastąpić
orzechami włoskimi . Na mieszkanie dla tych
orzechów wybrałam brownies . Nie muszę przekonywać wielbicieli i brownies i
orzechów, że taki mariaż może dać tylko doskonały efekt.Przepis pochodzi z książki " Cakes & slices ".
125 g ciemnej
czekolady90 g miękkiego
masła230 g drobnego
cukru1 łyżeczka naturalnego extraktu z
wanilli2
jajka o temp. pokojowej80 g
mąki30 g
kakao1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia125 g posiekanych
orzechów pecanPiekarnik nastawiamy na temperaturę 180 st C. Delikatnie natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia foremkę kwadratową o bokach 17 cm.Delikatnie rozpuszczamy
czekoladę w naczyniu umieszczonym nad parującą
wodą mieszając od czasu do czasu aż
czekolada rozpuści się. Lekko studzimy.
Masło cukier i ekstrakt
wanilli ubijamy elektrycznym mikserem do białości. Dodajemy kolejno po
jajku, dokładnie ubijając po dodaniu. Dodajemy rozpuszczoną
czekoladę i mieszamy.Dodajemy przesianą
mąkę,
kakao i
proszek do pieczenia i mieszamy za pomocą metalowej łyżki. Na koniec dodajemy
orzechy. Wykładamy masę do przygotowanej foremki. Pieczemy ok 30-35 minut lub do momentu gdy ciasto zacznie odchodzić od brzegów foremki. Zostawiamy do wystygnięcia w foremce po czym wyciągamy na kratkę. Kroimy na kwadraty.