ßßß Cookit - przepis na Ciasto cytrynowo-jogurtowe

Ciasto cytrynowo-jogurtowe

nazwa

Wykonanie

Ciasta jogurtowe zazwyczaj się udają, ja przynajmniej nie przypominam sobie, żebym kiedykolwiek miała z nimi jakieś kłopoty. Ciasto cytrynowo-jogurtowe idealnie pasuje do popołudniowej angielskiej herbatki, wszak autorka przepisu, Marry Barry, to już legenda kulinarnego poradnictwa i guru angielskich gospodyń domowych. Mięciutkie, dość wilgotne, o lekko cytrynowym smaku i uwaga, słodkie(dla mnie za słodkie). Typowe ciasto na co dzień, ale bardzo smaczne.
75 g masła, miękkiego
300 g drobnego cukru
3 duże jajka, oddzielone żółtka od białek
starta skórka z 1 cytryny
200 ml jogurtu greckiego
225 g mąki ze środkiem spulchniającym (lub zwykła z 2 łyżeczkami proszku do pieczenia i szczyptą soli)
Piekarnik nastawiamy na 180 st C, natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia 2 małe foremki keksowe.
Ucieramy masło z cukrem, do białości. Dodajemy żółtka i skórkę cytrynową, dobrze miksujemy po czym dodajemy jogurt. Ubijamy, aż masa będzie gładka i łączymy z mąką.
W oddzielnej misce ubijamy białka i ostrożnie łączymy z pozostałym ciastem.
Ciasto przekładamy do 2 foremek i delikatnie wygładzamy wierzch.
Pieczemy 35-40 minut. Wyjmujemy z foremki i studzimy na kratce.
Przepis z książki " Mary Berry's Stress-free Kitchen "
Źródło:http://raspberriescream.blogspot.com/2011/03/ciasto-cytrynowo-jogurtowe.html