ßßß Cookit - przepis na Kotlety schabowe w panierce tymiankowej

Kotlety schabowe w panierce tymiankowej

nazwa

Wykonanie

Kotlet schabowy to najpopularniejsza sztuka mięsa w polskiej kuchni, choć mięso w taki sposób podane można spotkać nie tylko u nas. Nie ma co się dziwić takiej popularności, bowiem obiad ze schabowym, to obiad szybki i pyszny. Dzisiejszy kotlet to odrobinę inna wersja schabowego - z lekkim aromatem tymianku .
Przepis z książeczki BPD "Pyszne potrawy z wieprzowiny" dołączam do akcji "Gotujemy po polsku", którą organizuje Kuchnia Ireny i Andrzeja a patronuje serwis zPierwszegoTloczenia.pl
sól
jajko
tłuszcz do smażenia
Panierka:
Pół szklanki bułki tartej
2 łyżeczki suszonego tymianku
1 łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu
sól
Kotlety rozbijamy tłuczkiem, lekko solimy. Mieszamy bułkę tartą z bardzo drobno rozkruszonym tymiankiem, pieprzem i solą. Kotlety obtaczamy kolejno w roztrzepanym jajku i panierce. Smażymy na gorącym tłuszczu.
Źródło:http://raspberriescream.blogspot.com/2010/11/kotlety-schabowe-w-panierce-tymiankowej.html