ßßß Cookit - przepis na Ciasto jagodowe z kruszonką

Ciasto jagodowe z kruszonką

nazwa

Wykonanie

Tegoroczne lato, było u mnie znacznie mniej jagodowe(a właściwie borówkowe, bo jagody są u nas niestety nie do zdobycia) niż w poprzednim roku. Upiekłam tylko muffiny i to oto ciasto. Bardzo smaczne, mocno jagodowe w smaku, posypane kruszonką . Polecam nie tylko amatorom jagód .
Kruszonka:
45 g mąki(można dodać więcej)
65 g cukru
1/2 łyżeczki cynamonu
56 g zimnego masła
Ciasto:
130 g maki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
56 g masła
100 g cukru
1 duże jajko
1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
80 ml mleka
2 szklanki jagód(lub borówek amerykańskich)
Piekarnik nastawiamy na 180 st C, natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia kwadratową lub okrągłą blaszkę o wymiarach 20 cm.
By zrobić kruszonkę mieszamy mąkę, cukier i cynamon, dodajemy pokrojone w kostkę masło i za pomocą palców mieszamy aż do uzyskania okruchów.
W oddzielnej misce ucieramy masło, dodajemy cukier i dalej ucieramy, aż masa będzie gładka. Dodajemy jajko i ekstrakt wanilii i ubijamy. Dodajemy mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą oraz mleko. Lekko mieszamy.
Przekładamy masę do foremki, wygładzamy powierzchnię. Na wierzch wykładamy jagody i posypujemy kruszonką.
Pieczemy ok 40-50 minut. Lekko studzimy na kratce.
Przepis z tej strony
Źródło:http://raspberriescream.blogspot.com/2010/09/ciasto-jagodowe-z-kruszonka.html