ßßß
Kruszonka:45 g mąki(można dodać więcej)65 g cukru1/2 łyżeczki cynamonu56 g zimnego masłaCiasto:130 g maki1 łyżeczka proszku do pieczeniaszczypta soli56 g masła100 g cukru1 duże jajko1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii80 ml mleka2 szklanki jagód(lub borówek amerykańskich)Piekarnik nastawiamy na 180 st C, natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia kwadratową lub okrągłą blaszkę o wymiarach 20 cm.By zrobić kruszonkę mieszamy mąkę, cukier i cynamon, dodajemy pokrojone w kostkę masło i za pomocą palców mieszamy aż do uzyskania okruchów.W oddzielnej misce ucieramy masło, dodajemy cukier i dalej ucieramy, aż masa będzie gładka. Dodajemy jajko i ekstrakt wanilii i ubijamy. Dodajemy mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą oraz mleko. Lekko mieszamy.Przekładamy masę do foremki, wygładzamy powierzchnię. Na wierzch wykładamy jagody i posypujemy kruszonką.Pieczemy ok 40-50 minut. Lekko studzimy na kratce.Przepis z tej strony