ßßß
Składniki:8 łyżek masła1 szklanka cukru1 jajko1/2 łyżeczki cynamonu1 łyżeczka ekstraktu waniliowego1,5 szklanki mąki1,5 łyżeczki proszku do pieczenia1/4 łyżeczki soli1/2 szklanki mleka1,5 szklanki świeżej żurawinyPrzygotowanie:1. Piekarnik nastawić na temperaturę 175 C.2. Na dno formy o średnicy 21 cm wyłożyć 2 łyżki masła i dobrze rozsmarować (dno i boki), następnie na masło wyłożyć 1/2 szklanki cukru wymieszanego z 1/2 łyżeczki cynamonu i obtoczyć całą foremkę. (zostawić cukier równo rozłożony na dnie). Na tak przygotowana formę wysypać świeżą żurawinę uprzednio umyta i osuszoną.3. Pozostałe 6 łyżek masła utrzeć z pozostałą 1/2 szklanki cukru na puszysta masę, pod koniec dodać jajko i ekstrakt waniliowy i dokładnie połączyć.4. W osobnej misce wymieszać mąkę, sól i proszek do pieczenia.5. Cały czas miksując masę maślaną dodawać w 3 partiach na zmianę mieszankę mąki na przemian z mlekiem.6. Ciasto wyłożyć na przygotowaną w formie żurawinę (można formę zabezpieczyć od dołu folia aluminiową aby topiące się masło i sok z żurawiny nie wyciekały na piekarnik).7. Ciasto piec ok 40-50 min do momentu suchego patyczka.8. Kiedy ciasto będzie już gotowe należy wyjąć je z piekarnika i ostudzić ok 20 min na kratce.9. Po tym czasie do blaszki przyłożyć talerz i odwrócić tak aby owoce żurawiny były na górze.




Smacznego:)