ßßß
Składniki:2 szklanki mąki1 szklanka cukru1 szklanka mleka125 g masła (roztopionego)1 jajko1 łyżeczka ekstraktu z wanilii2 łyżki kawy rozpuszczalnej (dałam 1 łyżkę)1/4 łyżeczki cynamonu (dałam kardamon)1/4 łyżeczki soli2 łyżeczki proszku do pieczeniaNa krem:Użyłam resztek z kremu z tego przepisu . Tak około 100 g
Wykonanie:Wszystkie suche składniki łączymy ze sobą w dużej misce. W drugiej misce łączymy roztopione i przestudzone masło, mleko, jajko i wanilię. Składniki mokre przelewamy do suchych i mieszamy kilka razy, niedbale, tylko do połączenia się składników. Formę do muffinek wykładamy papilotkami i w każdej z nich umieszczamy ciasto do 3/4 wysokości papilotek. Pieczemy w 200 stopniach przez około 20 - 25 minut. Najlepiej sprawdzic patyczkiem czy ciasto się do niego nie klei.Gdy babeczki wystygną, odcinamy wierzchołki albo wykrajamy z góry kawałek w kształcie dysku. Następnie przecinamy wykrojone kółko z ciasta na pół żeby zrobić skrzydełka. Ubijamy śmietanę, aż będzie sztywna. W oddzielnej misce mieszamy mascarpone z cukrem i wanilią. Dodajmy do niego ubitą śmietanę i mieszamy (ja podzieliłam masę na kilka części i do każdej dałam inny kolor) . Na każdą babeczkę nakładamy około 2 łyżeczki kremu w który wkładamy skrzydełka.
/wydrukuj przepis/