ßßß Cookit - przepis na Ciasto z jagodami i kruszonką

Ciasto z jagodami i kruszonką

nazwa

Wykonanie

Maślane, babkowe, ale wilgotne, ciasto z jagodami lub borówkami i z orzechową kruszonką . Smaczne, do codziennej kawy, na piknik, do pracy. W sezonie letnim, ciasta z owocami to najczęściej pieczone przeze mnie wypieki. Zawsze świetnie się "zjadające", lekkie i wilgotne. Polecam.
190 g masła, miękkiego, plus dodatkowo do natłuszczenia
190 g mąki,
190 g drobnego cukru
3 jajka
1 łyżeczką proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki cynamonu
25 ml pełnego mleka
100 g świeżych lub mrożonych(i rozmrożonych) jadód lub borówek
50 g orzechów pekan lub włoskich, posiekanych
kruszonka:
25 g mąki
10 g masła
15 g miałkiego jasnego brązowego cukru
20 g orzechów pekan lub włoskich, poskiekanych
1/4 łyżeczki cynamonu
Piekarnik nastawiamy na 170 st C, natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia(lub obsypujemy mąką) keksówkę o wymiarach 8,5 na 17,5 cm.
Przygotowujemy kruszonkę. W miseczce, mieszamy mąkę z masłem, aż do powstania grudek, mieszamy z pozostałymi składnikami i odstawiamy na bok.
Masło z cukrem wkładamy do dużej miski i ubijamy mikserem do białości, dodajemy kolejno po jednym jajku, dobrze ubijając po każdym dodaniu.
Mąkę, proszek do pieczenia, sól i cynamon przesiewamy do jednej miski i dodajemy w trzech partiach do masy maślanej, dodając po drugiej partii również mleko. Dokładnie mieszamy, aż masa będzie gładka. Dodajemy jagody i pokrojone orzechy, mieszając delikatnie łyżką. Przekładamy masę do przygotowanej foremki i posypujemy kruszonką.
Pieczemy ok 50-60 minut. Pozostawiamy ciasto przez chwilę w foremce po czym wyjmujemy na kratkę i całkowicie studzimy.
Z książki " Cake day s"
Źródło:http://raspberriescream.blogspot.com/2012/08/ciasto-z-jagodami-i-kruszonka.html