ßßß Cookit - przepis na Puszyste ciasto z gruszkami i borówkami amerykańskimi

Puszyste ciasto z gruszkami i borówkami amerykańskimi

nazwa

Wykonanie

Ciast z owocami nigdy nie za wiele. Tym razem ciasto z gruszkami i borówkami amerykańskimi. Ciasto jest wilgotne, jak wszystkie ciasta z owocami, a jednocześnie puszyste i niezbyt słodkie. Cukrowa posypka lekko je dosładza i dodaje cynamonowego aromatu a migdały sprawiają, że ciasto nabiera bardziej wykwintnego charakteru.
1 łyżka ciemnego brązowego cukru
1 łyżka drobnego cukru
1 łyżeczka cynamonu
200 g mąki
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
130 g masła
200 g cukru
3 jajka
3 łyżki mleka
1 łyżeczka ekstraktu migdałowego
4 gruszki, obrane, bez gniazd nasiennych, pokrojone w kostkę
90 g borówek amerykańskich (lub jagód)
50 g płatków migdałowych (lub posiekanych migdałów)
Piekarnik nagrzewamy do 180 st C, natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia tortownicę o wymiarach 23 cm
Oba cukry i cynamon mieszamy w niewielkiej miseczce i odstawiamy.
Masło ucieramy z cukrem do białości, dodajemy kolejno po jednym jajku, starannie ucierając po każdym dodaniu. Partiami dodajemy przesiana mąkę, proszek do pieczenia i mleko. Mieszamy. Dodajemy ekstrakt, owoce i migdały. Delikatnie mieszamy. Przekładamy do foremki, wierzch posypujemy mieszanką cukrów. Pieczemy ok 40-50 minut.
Źródło:http://raspberriescream.blogspot.com/2013/09/puszyste-ciasto-z-gruszkami-i-borowkami.html